Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Με 8,6% προηγείται η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική επιρροή, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue

Έπειτα ανάλυση των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών, η εταιρεία επισημαίνει ότι η περιφερειακή επιρροή της ΝΔ φτάνει το 26,3%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 17,7% και του ΠΑΣΟΚ στο 16,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή με πάνω από 8% και με μικρότερα ποσοστά έπονται τα επόμενα κόμματα.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι με τον όρο «εκτίμηση της εκλογικής επιρροής» εννοείται ο επανϋπολογισμός των ποσοστών των κομμάτων (repercentage), ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να είναι συγκρίσιμα με τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα και να μην συμπεριλαμβάνουν τις αδιευκρίνιστες απαντήσεις των ερωτώμενων (πχ. «αναποφάσιστος/η», «δεν απαντώ»).

Αυτό συμβαίνει, γιατί η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη» ψήφος, όπως είναι γνωστό, δεν καταγράφεται ποτέ στην κάλπη των εκλογών, αλλά «κατασκευάζεται» από την ερώτηση πρόθεσης ψήφου των δημοσκοπήσεων. Η κατανομή της «αδιευκρίνιστης» ψήφου (δηλαδή όσων δεν διευκρίνισαν την πρόθεση ψήφου τους) που προκύπτει δεν είναι αναλογική. Δεν γίνεται δηλαδή με απλή απαλοιφή των αδιευκρίνιστων απαντήσεων (μια χρήσιμη εμπειρική πρακτική, που ακολουθείται από άλλες εταιρείες), αλλά πραγματοποιείται με τη χρήση στατιστικών υποδειγμάτων.

Γι’ αυτό η Public Issue σημειώνει ότι η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής που δίνεται σε κάθε έρευνα δεν αποτελεί μια «εκ των προτέρων πρόβλεψη του τελικού εκλογικού αποτελέσματος» (που θα καταγραφεί την ημέρα των εκλογών), αλλά εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων, κατά την χρονική στιγμή διεξαγωγής της έρευνας.