current views are: 1

19 Μαΐου 2014
Δημοσίευση19:12

Τσίπρας: Ο κ. Γιουνκέρ διάλεξε τη σιωπή του ενόχου αντί να εξηγήσει το ρόλο του στις Κάννες

«Η διαχείριση της κρίσης έγινε από τους τρεις σωματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη: από τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες, επανέφερε στην Ευρώπη το φάντασμα του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στη Μπολόνια.

Δημοσίευση 19:12’
αρθρο-newpost

«Η διαχείριση της κρίσης έγινε από τους τρεις σωματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη: από τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες, επανέφερε στην Ευρώπη το φάντασμα του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στη Μπολόνια.

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

«Η διαχείριση της κρίσης έγινε από τους τρεις σωματοφύλακες του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη: από τους συντηρητικούς, τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες, επανέφερε στην Ευρώπη το φάντασμα του νεοναζισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στην κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού «Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» στη Μπολόνια.

Έκανε λόγο για «μήνυμα ελπίδας, που πρώτη το έστειλε η Ελλάδα στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές, στη μεγαλύτερη περιφέρεια και στη πρωτεύουσα. Μήνυμα αλλαγής που θα στείλει η Ελλάδα την επόμενη Κυριακή στις Ευρωεκλογές».

«Η Αριστερά ενώνει τους λαούς που οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις διαιρούν» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «ενώνει όλους τους πολίτες που βιώνουν τις καταστροφικές συνέπειές της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα «σε Ευρωπαίο πολίτη, κάθε Ιταλίδα, κάθε Ιταλό» για μία πανστρατιά η οποία θα παλέψει «για τη δημοκρατία και την αλλαγή», όπως είπε.

«Στις Ευρωεκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε για τη ζωή μας» είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων που θα διαμορφωθεί από την ψήφο μας θα καθορίσει τη ζωή μας για πολλά χρόνια».

Όπως επεσήμανε, εάν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί, «δεν θα αλλάξουν ούτε οι ακραίες πολιτικές που, εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν κάνει την Ευρώπη “σκοτεινή ήπειρο”», και συνέχισε λέγοντας πως «η λιτότητα από πείραμα θα γίνει καθεστώς» και η «δημοκρατία, από ιστορική κατάκτηση, θα γίνει πειραματόζωο».

Αναφερόμενος στις Κάννες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως στο «debate που διοργάνωσε η Eurovision στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δόθηκε η ευκαιρία στον κύριο Γιούνκερ να εξηγήσει τη στάση του. Εκείνος προτίμησε τη σιωπή του ενόχου».

«Αυτήν την Ευρώπη θέλουμε;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε πως «αυτή την Κυριακή θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Μακιαβέλι ή θα πούμε ναι στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και του Γκράμσι;»

Έθεσε εκ νέου το δίλημμα των επερχόμενων ευρωεκλογών το οποίο όπως σημείωσε είναι «ναι ή όχι στη λιτότητα», ενώ συνεχίζοντας επεσήμανε πως το διακύβευμα είναι «η Ευρώπη της Δημοκρατίας ή της κυρίας Μέρκελ».

«Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ιστορία της Ευρώπης» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «μια γενιά νέων ανθρώπων γνωρίζει ότι θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς τους».

Σε αυτό το σημείο εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΕΕ και της κυβέρνησης της Ιταλίας για τα μέτρα που εξήγγειλαν για την αντιμετώπιση της ανεργίας και προσέθεσε πως η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει εναλλακτική πρόταση.

Επανέλαβε την πρόταση για ένα «ευρωπαϊκό New Deal» που όπως εξήγησε θα περιλαμβάνει «ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις στην παιδεία, την έρευνα και την τεχνολογία, στο περιβάλλον, στην κοινωνική οικονομία, στα δίκτυα και τις υποδομές».

Παράλληλα μίλησε για μία «ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους, αλλά και άμεσο απεγκλωβισμό από τη λιτότητα» συμπληρώνοντας πως «αυτός είναι ο δρόμος της ανάπτυξης».

Τάχθηκε επίσης κατά της Διατλαντική Συμφωνίας Επενδύσεων και Εμπορίου Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΗΠΑ, μία συμφωνία που όπως είπε «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται με απόλυτη αδιαφάνεια, πίσω από κλειστές πόρτες», ενώ προσέθεσε πως «καταργεί την εθνική κυριαρχία και τη Δημοκρατία». 


σχετικα αρθρα