Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Εντάξει, στο Μέγαρο Μαξίμου, το ‘πιασαν το μήνυμα: Η ανατροπή σκάλωσε στην κάλπη και ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ώρες μεταλλάχθηκε σε… ισχυρό παράγοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης- όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούν να πανηγυρίζουν.  

Υπάρχει βλέπετε η Αττική και η Αθήνα, έστω και αν (στο Μαξίμου) πιστεύουν ότι Δούρου και Σακελλαρίδης θα χάσουν τη μάχη και, κυρίως, υπάρχει η απρόβλεπτη συμπεριφορά των ΠΑΣΟΚων. αυτών οι οποίοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, προχθές επέστρεψαν στους πράσινους συντρόφους που… γνωρίζουν και εμπιστεύονται και τώρα ετοιμάζονται να ξαναπάνε μια βόλτα Αριστερά, αλλά ουδείς δύναται να υπολογίσει πόσοι θα πάνε αυτή τη βόλτα και πόσοι θα πούνε «αρχίστε την επανάσταση χωρίς εμένα». 

Στις διαδοχικές συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, διατυπώνονται δύο προτάσεις:  

Η μία να ασκηθεί ο έσχατος εκβιασμός προς τους ψηφοφόρους με το δίλλημα αν δεν υπερψηφιστεί η ΝΔ, ο Σαμαράς θα ζητήσει ο ίδιος προσφυγή στις κάλπες- Σ.Σ. τελικά και στα καλύτερα τα μαγαζιά, υπάρχουν κάποιοι που κάτι πίνουν και δεν μας δίνουν.  

Η δεύτερη, να τεθεί με μεγαλύτερη ένταση το ήδη υπάρχον δίλλημα «σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση» και να προσπαθήσουν τα πολιτικά συμπεράσματα να εξαχθούν από ένα συνδυασμό των αποτελεσμάτων  των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, οπότε, αν το αποτέλεσμα των δεύτερων δεν είναι ευνοϊκό, να ρεφάρουν με τις περιφέρειες και τους δήμους αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέγραψε (και δεν αναμένεται να καταγράψει και την Κυριακή) τις καλύτερες των επιδόσεων.  

Ο εκβιασμός με προσφυγή στις κάλπες θεωρήθηκε δρόμος χωρίς επιστροφή και- κυρίως, προσέκρουσε τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θεωρεί ολισθηρό δρόμο την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, έστω και αν κερδίσει την αναμέτρηση.  

Έτσι προκρίνεται το δεύτερο σενάριο, με τον Αντώνη Σαμαρά να πιστεύει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι ανοικτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις (που έχουν δει το φως της δημοσιότητας) καταγράφουν ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να του δίνουν τη δυναμική που θα ήθελε. 

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, από μόνο του, ουδέποτε οδήγησε σε πτώση κυβέρνησης…