Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Την ικανοποίηση τους γιατί μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα από το 1974 η αριστερά αποκτά σοβαρά ερείσματα στην τοπική αυτοδιοίκηση εξέφρασαν χθες τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον απολογισμό που έκαναν στην Κουμουνδούρου ενώ  παράλληλα εξέφραζαν την βεβαιότητα ότι την επόμενη Κυριακή το μήνυμα των Ευρωεκλογών θα είναι ξεκάθαρο

Στις συσκέψεις που έκαναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να βάλουν όσο πιο συγκεκριμένα το δίλημμα της κάλπης της επόμενης Κυριακής  και ταυτόχρονα να προσεγγίσουν εκείνους τους ψηφοφόρους που αντιδρώντας στην μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης έφτασαν στο σημείο να ψηφίσουν ακόμα και Χρυσή Αυγή παρά το γεγονός ότι ιδεολογικά  δεν βρίσκονται κοντά στο ακροδεξιό κόμμα. 

«Είναι φανερό ότι η Χρυσή Αυγή τρέφεται από τις ακραίες αντικοινωνικές πολιτικές και ανθεί στο έδαφος της κοινωνικής κρίσης. Πρέπει να άρουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην αύξησή της» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Δεν πρέπει να χαρίσουμε ανθρώπους που μέσα από τις δικές τους επιλογές  ψήφισαν στον πρώτο γύρο τους ανθρώπους της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι ένα ενιαίο νεοναζιστικό «πράγμα» αυτό που υποστήριξε τους βασικούς υποψηφίους της Χρυσής Αυγής, για να χρησιμοποιήσω μια φράση των προηγούμενων εβδομάδων… Και  πρόσθεσε . Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία.» 

Αναφερόμενος στο μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την πρωτιά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περιφέρεια της Αττικής αλλά και στο φαινόμενο των «αχρωμάτιστων» υποψηφίων για τους οποίους η Κουμουνδούρου επιμένει ότι έγινε προκειμένου να μην συνδεθούν με την πολιτική της κυβέρνησης». 

«Νομίζω ότι το πιο ηχηρό μήνυμα του πρώτου γύρου αυτών των εκλογών είναι αυτό της Αθήνας και της Αττικής. Δεν το λέω αυτό επειδή εκεί πήγαν καλά οι υποψήφιοι που είχαν την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, το λέω με βάση την διαχρονική πια πολιτική σημασία του δήμου της Αθήνας, της Αττικής, την πολιτική βαρύτητα και τη δυνατότητα από τις συγκεκριμένες περιφέρειες να  βγάζουμε ένα συμπέρασμα που είναι πιο κεντρικοπολιτικό. 

Το δεύτερο είναι το εξής. Εγώ διαπίστωσα ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός σχημάτων, περιφερειακών και δημοτικών, έκαναν μια προσπάθεια χωρίς προηγούμενο να εμφανιστούν ως σχήματα αντιμνημονιακά και ανεξάρτητα». 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για το μήνυμα των εκλογών της επόμενης Κυριακής λέγοντας «Ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευαγ. Βενιζέλος στις δηλώσεις τους αποδέχτηκαν ότι την επόμενη Κυριακή ένα από αυτά που παίζεται είναι η κυβερνητική σταθερότητα.  Εάν, λοιπόν, έχουμε ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνηση, προφανώς αυτό θα φέρει πολιτικές εξελίξεις. 

Το αν λοιπόν  θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν ή θα επιταχύνουν το χρόνο των εκλογών, εξαρτάται από την κάλπη των Ευρωεκλογών.»