Δεδομένη θεωρεί το ΚΚΕ την "ελεγχόμενη χρεοκοπία" της χώρας,όπως δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA. Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι “το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας είναι ένα αντικειμενικό γεγονός. Όπως ο μετεωρολόγος λέει ότι θα βρέξει αύριο. Δεν νομίζω να θέλει βροχή και χιόνια και πολλά μποφόρ. Δηλαδή, εμείς δεν είμαστε υπέρ της χρεοκοπίας, υπέρ ή κατά του ενός, ή της άλλης εξέλιξης. Εμείς λέμε την αλήθεια”.

Επεσήμανε ότι το ΚΚΕ δεν το προτείνει, αλλά το προβλέπει, σημειώνοντας:

“Αυτά είναι εργαλεία που διαθέτει το πολιτικό σύστημα της χώρας, το καπιταλιστικό σύστημα, για να μπορέσει να ξαναμπεί η καπιταλιστική Ελλάδα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, σε ανάκαμψη. Όλα αυτά ταυτόχρονα, είναι σε βάρος των εργαζομένων. Βεβαίως και το προβλέπουμε, δεν το προτείνουμε. Δεν υπάρχει ενιαία λύση για το λαό και το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους”.

Η κα Παπαρήγα εξήγησε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για την εξέλιξη της κρίσης, λέγοντας:

“Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα κλείσουν, μεσαία στρώματα οπωσδήποτε θα χάσουν, πρώτα από όλα θα χάσει η εργατική τάξη, οι μισθωτοί και από εκεί και πέρα θα προσπαθήσουν να ξεκολλήσει η κερδοφορία με την συγκέντρωση του κεφαλαίου. Η Ελλάδα θα μπει σε μια ανάκαμψη. Δεν θεωρούμε τη χρεοκοπία μόνιμη και θα ξαναέλθει νέος, χειρότερος, κύκλος κρίσης. Δεν φταίμε εμείς αν έτσι λειτουργεί το καπιταλιστικό σύστημα. Εμείς ίσα - ίσα το αντιπαλεύουμε”.

Υπογράμμισε τη διαφορετική οικονομική προσέγγιση που έχει το ΚΚΕ και σημείωσε πως οι προτάσεις του δεν γίνονται δεκτές από το σύστημα, λέγοντας:

“Εμείς δεν αντιπροσωπεύουμε την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση. Εμείς αυτή τη στιγμή προτείνουμε πχ Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση θα μας πει: Δεν γίνεται διότι τα ελλείμματα μεγαλώνουν. Η κυβέρνηση, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες δεν έχουν ανάγκη τις προτάσεις του ΚΚΕ. Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι πάντα υπέρ του λαού. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε μετερίζι, να γίνουμε ένα με την κυβέρνηση, την ΝΔ και με άλλα κόμματα και να προτείνουμε πόσα ακόμα θα χάσει ο λαός για να υπάρχει ανάκαμψη κερδών”.

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι πρόταση αγώνα, σημείωσε η κα Παπαρήγα και τόνισε:

“Ο αγώνας έχει πολλές πλευρές, δεν είναι μόνο κάθε μέρα μια διαδήλωση, ή μόνο να κάτσουμε στο Σύνταγμα, δέκα ώρες και δεκαπέντε και δέκα μέρες. Δεν πρόκειται να συγκινηθούν. Γίνονται όμως αρχαιρεσίες. Κι εμείς λέμε οι εργαζόμενοι να πετάξουν έξω τους εργατοπατέρες. Δεύτερον στους τόπους δουλειάς έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η οργάνωση των εργαζομένων, η πίεση στην εργοδοσία και σε ορισμένες περιπτώσεις κάτι μπορεί να αποσπάσουν. Παλεύουμε ακόμα για επιδόματα ανεργίας, γιατί επιδότηση εργασίας, σημαίνει επιδότηση εργοδοσίας. Παλεύουμε να μην κόβεται το ρεύμα και να μην γίνονται κατασχέσεις σε αυτούς που δεν έχουν να πληρώσουν”.