Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.  

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Στο πρωτοφανές σημείο να πρέπει να συνεργαστούν σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Αττική, το Ιόνιο και η Στερεά προκειμένου να μην εκλεγούν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παράλληλα θα... βγάζουν τα μάτια τους σε Ανατ. Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα και θα διαγκωνίζονται για το ποιός θα εξασφαλίσει την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων για να αντέξει στην κάλπη των ευρωεκλογών βρίσκονται Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ

Οι αστοχίες της ηγετικής ομάδες στη διαχείριση της εκλογικής αναμέτρησης σε Αθήνα και Αττική έριξε τη Νέα Δημοκρατία στις... αγκάλες του ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι του οποίου είναι η μόνη ελπίδα ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην αλώσει το λεκανοπέδιο. Την ίδια στιγμή, η «ρηχή» διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία τον ανάγκασε σε μία σκληρή ήττα στις υπόλοιπες περιφέρειες, όπου αν κάποιος δει το χάρτη θα έχει την εντύπωση ότι τα δύο ισχυρότερα κόμματα είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχονται οι εντός ή εκτός εισαγωγικών ανεξάρτητοι περιφερειάρχες. 

Η Ν.Δ. έδωσε ήδη το σύνθημα στήριξης των Γ. Σγουρού και Γ. Καμίνη, τους οποίους οι Γ. Κουμουτσάκος και Α. Σπηλιωτόπουλος απαξίωναν όλες τις προηγούμενες ημέρες(!) και προσδοκά αντίστοιχη στήριξη στις περιφέρειες που εκείνη δίνει μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που προανήγγειλε – εν μέσω πολλών – και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ωστόσο, η σύμπραξη των δύο κομμάτων αναμένεται να διαταραχθεί καθώς παρά τις καλές επιδόσεις των κεντροαριστερών υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται σε μία αντιπαράθεση ακραίας πόλωσης που, εκ των πραγμάτων, συμπιέζει την «Ελιά». 

Το πώς θα ισορροπήσουν τελικά οι δύο κυβερνητικοί εταίροι παραμένει ζητούμενο καθώς αμφότεροι «τσίμπησαν» στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψει την κάλπη των ευρωεκλογών σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και έθεσαν, από την πλευρά τους, τα δικά τους διλήμματα. Η κατάληξη της αναμέτρησης παραμένει άγνωστη καθώς οι πάντες αναγνωρίζουν πώς αν και πρώτος αυτοδιοικητικός γύρος συνιστά πρόκριμα, η επικείμενη εκλογή έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Υπό την έννοια αυτή, δεν είναι λίγοι όσοι κρατούν την... ανάσα τους για το αποτέλεσμα της Κυριακής, επιμένοντας ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όφειλαν να πάνε στις εκλογές με τον πήχη χαμηλά, χωρίς πόλωση και με όρους ευρωεκλογών και όχι εθνικής αναμέτρησης ώστε, στη συνέχεια, να μπορούν να διαχειριστούν το όποιο αποτέλεσμα με μεγαλύτερη ευχέρεια...