Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Ανεξάρτητα από την έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές, για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι κάλπες μίλησαν την προηγούμενη Κυριακή και εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου ξεκαθάρισαν το πολιτικό τοπίο ως τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

Η κυβέρνηση εξασφαλίζει... αέρα πολιτικής σταθερότητας και ο Πρωθυπουργός ενδοκυβερνητική και εσωκομματική ηρεμία απαραίτητη όσο τοτέ για τον επόμενο χρόνο, που θεωρείται και είναι κρίσιμος για περισσότερους του ενός λόγους. 

Ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι ηττήθηκαν οι υποψήφιοι της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος και Αρης Σπηλιωτόπουλος που δεν μπήκαν καν στο δεύτερο γύρο, είναι, όσο περίεργο και εάν ακούγεται, ικανοποιημένος από την εκλογική αναμέτρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει, επισημαίνουν κύκλοι του Μαξίμου, ότι δεν αντελήφθη τα μηνύματα των πολιτών που αφορούν την κυβέρνησή του. 

Το κυρίαρχο όμως ζήτημα κρίθηκε θετικά για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος ήταν και προσωπικά στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όσων από τη ΝΔ ήθελαν να του δημιουργήσουν πρόβλημα για να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους πολιτικά αδιέξοδα. 

Οι εξελίξεις, εκτιμούν στο Μαξίμου, του επιτρέπουν πλέον όχι μόνο να μη διακατέχεται από το... σύνδρομο ηττοπάθειας, αλλά να αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την επόμενη περίοδο, αρκεί βέβαια και η μάχη των ευρωεκλογών να μην του επιφυλάξει εκπλήξεις. 

Για την κυβέρνηση η πολιτική σταθερότητα εξασφαλίστηκε σε μια στιγμή που όλοι περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα για πρώτη φορά θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές με ατράνταχτα επιχειρήματα την καταδίκη της κυβέρνησης στις κάλπες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. 

Η πολιτική νίκη του Πρωθυπουργού δεν υπολογίζεται με τον αριθμό των περιφερειαρχών ή των δημάρχων που θα αναδειχθούν (υπολογίζονται ίσως και σε 8 ή 9 για περιφέρειες) αλλά κυρίως με την κατάρρευση της στρατηγικής του βασικού του αντιπάλου στο πολιτικό παιχνίδι. 

Η επικράτηση της ΝΔ - παρά τις επί μέρους ζημιές που εισέπραξε σε Αττική και δήμο Αθηναίων- σε όλη τη χώρα και η αποτυχία της τακτικής των αντιπάλων της επαναφέρουν στον δημόσιο διάλογο κρίσιμα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, που έδειξε να κλονίζεται από αυτή την αστοχία του.