Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στο Κάιρο, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Μιλώντας για την σημασία της ιστορικής επετείου για την ελληνική ομογένεια, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι "η ελληνική ομογένεια συνεχίζει να δίνει τον αγώνα της, έναν αγώνα ισχυρό, αγώνα επιβίωσης του ελληνικού πνεύματος και μάλιστα σε ένα περιβάλλον ξένο. Ειδικά για την Αίγυπτο, το περιβάλλον αυτό είναι φιλικό και αξιόλογο και παρουσιάζει τις ίδιες αντιλήψεις με την δική μας χώρα, αντιλήψεις που ξεκινάνε από την μεγάλη κοινή ιστορία των δύο κρατών και λαών και οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα".

Και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε τονίζοντας ότι "το σημαντικό είναι να ανάγουμε τις επετείους στην σύγχρονη πραγματικότητα, που είναι πραγματικότητα κρίσης μεν ευκαιρίας δε. Η Αίγυπτος περνάει μία κρίση κυρίως πολιτική, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την γνωστή οικονομική κρίση. Αλλά και οι δύο χώρες αποδεικνύουν ότι έχουν τους τρόπους να ξεπερνάνε την κρίση τους".

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ελληνική ομογένεια, ο κ. Πεταλωτής την χαρακτήρισε ως μία εξαιρετική γέφυρα ακόμη μεγαλύτερη συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους δύο λαούς, δύο γειτονικούς λαούς που μπορούν να αποτελέσουν πυλώνες ανάπτυξης στην Μεσόγειο".

Με αφορμή μάλιστα ερωτήσεις αιγυπτίων δημοσιογράφων που συνέδεσαν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με την πρόσφατη εξέγερση στην Αίγυπτο που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "το 1821 αποτέλεσε μία επανάσταση με ψυχή και ιδανικά που ενέπνευσε πολλούς φιλέλληνες. Αλλά και στην Αίγυπτο, οι νέοι απέδειξαν ότι διέπονται από τις ίδιες αρχές." Και προσέθεσε: "Όσοι ασκούν πολιτική, πρέπει να ακούν τους πολίτες οι οποίοι πρέπει να ορίζουν το μέλλον της χώρας τους".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας: "Με αφορμή και την ψύχραιμη στάση που κράτησε η ελληνική ομογένεια στο Κάιρο και βρέθηκε στο πλευρό της αιγυπτιακής κοινωνίας (σ.σ.: στα πρόσφατα γεγονότα), είναι γεγονός ότι σε περιπτώσεις κρίσης δεν πρέπει ούτε να καταστροφολογούμε ούτε να πανικοβαλόμαστε. Οι κρίσεις ξεπερνιούνται όταν υπάρχει όραμα, βούληση και σχέδιο. Και αυτό εμείς στην Ελλάδα το κάνουμε πράξη και φάνηκε ότι και η ομογένεια το απέδειξε με τον ελληνισμό που έχει στην ψυχή της".