current views are: 1

20 Μαΐου 2014
Δημοσίευση18:48

Σε ποιο ποσοστό βάζουν τον πήχη για τον Βενιζέλο, κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ

Όλες οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών, εβδομάδων και μηνών έφερναν το ΠΑΣΟΚ με καθοδική πορεία στις προτιμήσεις των πολιτών. Δεν ήταν μόνο οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τα ποσοστά του άλλοτε κραταιού κόμματος να μειώνονται και να εξαϋλώνεται πολιτικά, ήταν και τα στελέχη του που δεν έβρισκαν ερείσματα στις κοινωνικές ομάδες που κάποτε στήριζαν το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση 18:48’
αρθρο-newpost

Όλες οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών, εβδομάδων και μηνών έφερναν το ΠΑΣΟΚ με καθοδική πορεία στις προτιμήσεις των πολιτών. Δεν ήταν μόνο οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τα ποσοστά του άλλοτε κραταιού κόμματος να μειώνονται και να εξαϋλώνεται πολιτικά, ήταν και τα στελέχη του που δεν έβρισκαν ερείσματα στις κοινωνικές ομάδες που κάποτε στήριζαν το ΠΑΣΟΚ.

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Όλες οι ενδείξεις των προηγούμενων ημερών, εβδομάδων και μηνών έφερναν το ΠΑΣΟΚ με καθοδική πορεία στις προτιμήσεις των πολιτών. Δεν ήταν μόνο οι δημοσκοπήσεις που έδειχναν τα ποσοστά του άλλοτε κραταιού κόμματος να μειώνονται και να εξαϋλώνεται πολιτικά, ήταν και τα στελέχη του που δεν έβρισκαν ερείσματα στις κοινωνικές ομάδες που κάποτε στήριζαν το ΠΑΣΟΚ. Τώρα, η κρίση στην οικονομία δημιούργησε μεγάλη δυσαρέσκεια και όχι άδικα, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι αισθάνθηκαν προδομένοι και πολιτικά πλήρως απογοητευμένοι από το κόμμα που στήριξαν επί 40 χρόνια. 

Οι γκρίνιες των πολιτών και η απαρέσκεια για τα πρόσωπα, που κάποτε ίσως στήριξαν, μεταφέρθηκε και στο εσωτερικό των κομμάτων. Τα στελέχη που δεν έβρισκαν υποστήριξη στον κόσμο και στους άλλοτε ψηφοφόρους τους, στράφηκαν για να βρουν υπαίτιους εντός του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στα κορυφαία στελέχη. Κάπως έτσι έφτασε ο κόμπος στο χτένι και δεν μπορούσαν να κρυφτούν πλέον οι ευθείες συγκρούσεις μεταξύ των παλαιών συντρόφων. Άλλοι με δηλώσεις, άλλοι με αποχωρήσεις και άλλοι με μεταπηδήσεις σε άλλα κόμματα έδειχναν ότι δεν θέλουν να έχουν πλέον σχέση με την νέα ηγετική ομάδα. Η σχέση του κόμματος με τη βάση είχε χαθεί και έπρεπε να αναζητηθεί νέο πολιτικό πλαίσιο και ανανέωση προσώπων ώστε να αποτελέσουν σημεία έλξης για τους πολίτες. 

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επίλεξε να μην κατέβει αυτόνομο το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και συζητώντας με δημοσκόπους και πολιτικούς αναλυτές κατέληξε στην πρόταση της ΕΛΙΑΣ που θεωρεί ότι θα εκθέσει τον ίδιο και το κόμμα πολύ λιγότερο. 

Ωστόσο «κορυφαία» στελέχη εντός και εκτός του σημερινού ΠΑΣΟΚ περιμένουν τον αρχηγό του κόμματος στη γωνία. Θέλουν να του χρεώσουν προσωπικά την κατάρρευση του κόμματος και ζητούν στην πασοκική γλώσσα «αλλαγές εδώ και τώρα». 

Βάζουν μάλιστα τον πήχη σε συγκεκριμένο ποσοστό και λένε στους συνομιλητές τους ότι «κάτω από αυτό το ποσοστό ούτε οι ίδιοι μένουν στο ΠΑΣΟΚ ούτε και ο Βενιζέλος θα πρέπει να συνεχίσει».

Ποιο είναι αυτό το ποσοστό; Ευθέως το προσδιορίζουν στο 7%. «Αν ο Βενιζέλος ρίξει το ΠΑΣΟΚ κάτω από το 7% δεν θα μπορεί πια να σταθεί πουθενά» ήταν η χαρακτηριστική φράση που έλεγαν. «Ούτε εγώ έχω κάποια θέση σε ένα κόμμα Βενιζέλου με τόσο χαμηλά ποσοστά», συμπλήρωναν. 

Ο μαγικός αριθμός επτά λοιπόν μπαίνει ως βάση στις Ευρωεκλογές για την «Ελιά» και κατ’ επέκταση το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το αν αυτό θα σημάνει το τέλος της αρχηγίας του θα εξαρτηθεί από κινήσεις στελεχών εντός και εκτός κόμματος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 7% της «Ελιάς» δεν είναι ολόκληρο του ΠΑΣΟΚ διότι έχουμε και τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετέχουν τα οποία δεν έχουν μεν μετρηθεί εκλογικά αλλά κάποιο ποσοστό θα λάβουν. Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης είναι χαμηλότερα για το Βενιζέλο. Ο χρόνος θα δείξει αν θα μπορέσει να ξεπεράσει και τον πήχη και τον κακό του εαυτό και πολύ περισσότερο τη διογκούμενη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.   

Γ.     


σχετικα αρθρα