Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η συνταγματική αναθεώρηση που παρουσιάστηκε προ δύο εβδομάδων και η χθεσινή δημοσιοποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας για την προσεχή 7ετία, με στόχο την υπερκάλυψη των συνεπειών του μνημονίου σε εισόδημα και θέσεις εργασίας, αποτελούν τα δύο ισχυρά χαρτιά του Πρωθυπουργού στο δρόμο προς την κάλπη. Με τις παρεμβάσεις για το Σύνταγμα και την Οικονομία, ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο για την οικονομική και θεσμική ανασύνταξη της Ελλάδας και, κυρίως, να υπερβεί – με τις προτάσεις του – την εμμονή στο δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο. 

Και με αυτές επεδίωξε, κυρίως, να σηματοδοτήσει τον ένα άξονα της πολιτικής και προεκλογικής στρατηγικής του ενόψει των ευρωεκλογών, τον άξονα της ελπίδας, της αλλαγής, της προοπτικής. 

Ωστόσο, εκλογές μόνον με θετικά μηνύματα δεν κερδίζονται, εκτός κι αν είσαι αντιπολίτευση ή κυβέρνηση κατά τις δεκαετίες της αφέλειας και του «λεφτά υπάρχουν». Πολλώ δε μάλλον, που η όποια αξία του «σχεδίου Σαμαρά» είναι δεδομένο ότι ήδη από σήμερα θα θαφτεί κάτω από την σκληρή πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων και τις αλληλοκατηγορίες περί λαϊκισμού ή ενδοτισμού. 

Συνεπώς, το θετικό μήνυμα όχι μόνον δεν αρκεί αλλά, πολύ πιθανό, να χαθεί κιόλας. 

Για την επικράτηση στις εκλογές και, μάλιστα, υπό συνθήκες οικονομικής πίεσης και κοινωνικής έντασης απαιτείται και το στοιχείο της... ανησυχίας, του φόβου. Και το σύνολο των μετρήσεων πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η στρατηγική της Ν.Δ. επιβεβαίωναν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, κοντά στο 40%, εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η χώρα να μπει σε περιπέτεια από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, παράλληλα, οι πολίτες να υποβληθούν σε νέες θυσίες. 

Αυτό έπραξε, πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά, ο κ. Σαμαράς χθες. Το φάσμα της περιπέτειας, της χρεοκοπίας επανήλθε μέσα από τα λόγια του Πρωθυπουργού, ο οποίος επεδίωξε την αντίστιξη του «σταθερά βήματα μπροστά», όπως είναι το σύνθημα της Ν.Δ., με τον «εφιάλτη», στον οποίο κατά τον Πρωθυπουργό οδηγούν όσα πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Το μήνυμα θα ενταθεί τις προσεχείς ημέρες, μαζί με τις καταγγελίες ότι η Κουμουνδούρου επιδιώκει αντιθεσμικά να μετατρέψει τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές κάλπες σε μοχλό πίεσης για την πτώση της κυβέρνησης. Φορέας και εκφραστής του μηνύματος θα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είτε μέσω των ομιλιών του (σήμερα στα Χανιά, αύριο στα Ιωάννινα, την Παρασκευή στην Αθήνα) είτε μέσω του τελικού τηλεοπτικού σποτ που θα αρχίσει να προβάλλεται οσονούπω.

Συνεργάτες του, αν και σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα εκβιάσει τους πολίτες με το σενάριο της κυβερνητικής αστάθειας, δεν αποκλείουν να τεθεί και αυτό ως διακύβευμα την... ενδεκάτη ώρα, προφανώς, ανάλογα και με τους τόνους του ΣΥΡΙΖΑ. Χθες ο κ. Τσίπρας από την Πάτρα υπήρξε μεν ιδιαιτέρως επιθετικός για την κυβέρνηση, ωστόσο τα περί «δημοψηφίσματος» βγήκαν μάλλον με δυσκολία από το στόμα του...