Μια νεογέννητη παράταξη στον Πειραιά ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών και διαψεύδοντας δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις βρίσκεται πολύ κοντά στη νίκη. 
 
Ο λόγος για την παράταξη του Γιάννη Μώραλη για τον Πειραιά Νικητή που ανακοινώθηκε μόλις ένα μήνα πριν από τις εκλογές, υπολειπόταν τουλάχιστον 18 μονάδες στις δημοσκοπήσεις από τον απερχόμενο δήμαρχο Βασίλη Μιχαλολιάκο αλλά στον πρώτο γύρο πέρασε μπροστά με δύο μονάδες διαφορά. 
 
Μια ανάσα πριν από τη μεγάλη ανατροπή και ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Μώραλης χωρίς πολιτικό παρελθόν αλλά με πολιτικό στίγμα κεντροαριστερό όπως ο ίδιος λέει, «αγκαλιάζει» όλους τους Πειραιώτες, ανεξαρτήτου χρώματος και φανέλας
 
«Δεν έχω παρελθόν πολιτικό αν και έχω πολιτικό στίγμα. Στις μέρες μας δεν είναι καλό να λες ότι εκλέγεσαι 25 χρόνια γιατί εκφράζεις το παλαιό και όχι το νέο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
 
Ο Γιάννης Μώραλης απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες που ψήφισαν τον Θ.Δρίτσα να συμπορευθούν μαζί . «Καλώ τους πολίτες να έρθουν μαζί μας και να επιλέξουν το σωστό. Να έρθουν όλοι μαζί να αλλάξουμε τον Πειραιά» είπε. 
 
Υπέρ του Γιάννη Μώραλη τάχθηκε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός. «Νομίζω ότι θα συστήσουμε ψήφο κατά συνείδηση. Αυτό που ξέρω σίγουρα για μένα είναι ότι δεν συμπαθώ καθόλου τον κ. Μιχαλολιάκο. Αντίθετα συμπαθώ τον κ. Μώραλη και μπορεί και να αποδειχθεί θετικό και καλό το ότι οι παράγοντες μιας ομάδας θέλουν να διεισδύσουν στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε ο κ. Ψαριανός.
 
Στο πλευρό του Γιάννη Μώραλη και η UNICEF με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής κ. Κανελλόπουλο να εκφράζει «την ανθρωπιστική αλληλεγγύη και την αλληλεγγύη  στον αγώνα ο οποίος γίνεται σήμερα». «Θα έρθει μια καλύτερη μέρα, πιστέψτε με, στον Πειραιά μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, γιατί γνωρίζω τον ήθος και τον χαρακτήρα των ανθρώπων, τον ανθρωπισμό τους, αλλά και τη δράση τους. Ο ανθρωπισμός, να ξέρετε, δεν τεμαχίζεται και δεν εκποιείται. Αυτοί που τον έχουν, τον κουβαλούν μαζί τους σε όλη τους τη ζωή και ο Βαγγέλης ο Μαρινάκης έδειξε ότι έχει πραγματικά αυτή τη διάσταση στην κοινωνική του δραστηριότητα».