Εσπευσμένα επέστρεψε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς στο Πεντάγωνο ,διακόπτοντας την προγραμματισμένη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στις εορταστικές εκδηλώσεις για εποποιία που αποτέλεσε η Μάχη της Κρήτης το 1941. 

Ωστόσο πριν επιστρέψει ο αντιστράτηγος κ. Χρίστος Μανωλάς, επισκέφθηκε την Περιοχή Ευθύνης της 88 ΣΔΙ στη Λήμνο και την 98 ΑΔΤΕ στη Λέσβο, όπου και έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες του στο προσωπικό τους. Τον αρχηγό ΓΕΣ συνόδευε ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Ιωάννης Ηλιόπουλος. 

Ο ηρωισμός των Κρητικών συγκέντρωσε τον θαυμασμό όλων. Από τον Τσόρτσιλ έως τον Γκέμπελς. 

Συγκεκριμένα ο Ουίστον Τσόρτσιλ είχε δηλώσει τότε : « Οι Νεοζηλανδοί, οι Αυστραλοί, οι Ουαλοί και οι Άγγλοι, μαζί με τους αφάνταστα ηρωικούς και πεισματάρηδες Κρητικούς, που πολέμησαν στον αποκαρδιωτικό μάταιο αυτόν αγώνα, μπορούν, δίκαια νομίζω, να αισθάνονται ότι έπαιξαν αποτελεσματικό ρόλο, σε μια μάχη, που μας ανακούφισε σοβαρά.

Ο υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ Τζόζεφ Γκέμπελς έγραψε στο προσωπικό του ημερολόγιο: «Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα... Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχητές.... Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα... Και αυτός ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων. Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής σ' αυτούς».

Γ.Κοκ.