Την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ζήτησε με ανακοίνωσή του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για υποτιμητική κερδοσκοπία κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και της Eurobank και το υπουργίο Οικονομικών να απαντά σε εξίσου υψηλούς τόνους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ για τους εξής λόγους:

«1. Για την επίσημη διάψευσή του ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει υποτιμητική κερδοσκοπία με την Εθνική Τράπεζα, παραπλανώντας τους πολίτες για να κάνουν τοποθετήσεις σε μετοχές της Εθνικής.
2. Γιατί αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι ένα τμήμα των περίφημων «επενδυτών» είναι κερδοσκόποι της χειρότερης κατηγορίας.

Άραγε, το υπουργείο Οικονομικών, με τη βιασύνη του για επίσημη διάψευση, ποιους κερδοσκόπους κάλυπτε;», αναφέρει η ανακοίνωση των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «σε οποιαδήποτε χώρα αν διέψευδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον υπουργό Οικονομικών θα είχε παραιτηθεί πριν το ζητήσει η αντιπολίτευση».
Στην εκτενή ανάλυσή του για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα η επικείμενη έμπρακτη διάψευση του υπουργού Οικονομικών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Εθνική - Eurobank. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι το Υπουργείο Οικονομικών, την προηγούμενη εβδομάδα, με ανακοίνωσή του, απαντώντας στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υποτιμητική κερδοσκοπία, διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει περίπτωση short selling για την Εθνική. Μάλιστα, σημειώνει, προχωρούσε σε ανάλυση παραδίδοντας μαθήματα για το πώς γίνεται η υποτιμητική κερδοσκοπία, αναφέροντας τα εξής: «Για την ύπαρξη short selling, ενημερώνουμε λοιπόν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να λάβουν τέτοιου είδους κερδοσκοπικές θέσεις στη μετοχή της ΕΤΕ λόγω της μη ύπαρξης διαθέσιμων μετοχών, που θα μπορούσαν να δανειστούν οι short sellers (τη δυνατότητα να δανειστούν σε υψηλή τιμή ώστε να αποπληρώσουν σε χαμηλότερη τιμή αν υπάρξει πτώση αυτής)».
Χθεσινά δημοσιεύματα, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ήδη δηλώσει «ότι έχουν σημειωθεί ευρήματα παραβατικότητας και εντός των επόμενων ημερών οι υπεύθυνοι θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προχωρήσει σε άμεση δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και προσθέτει ότι «αν, από την έρευνα της Επιτροπής, αποδειχτούν όλα τα παραπάνω, θα πρόκειται για πλήρη δικαίωση των καταγγελιών μας και για έμπρακτη διάψευση των όσων υποστήριξε το υπουργείο Οικονομικών στην επίσημη ανακοίνωσή του».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Με λίγα λόγια και απλά: Αν κάποιοι επιχείρησαν να "σορτάρουν" την μετοχή της ΕΤΕ χωρίς να είναι «καλυμμένοι» και μετά έτρεχαν να αγοράσουν όσο όσο και τους έπιασε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνουν απολύτως την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών (14/05/2014)».

Και συνεχίζει το ΥΠΟΙΚ:

«Περισσότερο αναλυτικά: Η αρχική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρονταν γενικά στην πρακτική του short selling και εξηγούσαν υπό ποιες προϋποθέσεις, όπως διαγράφονται στον Κανονισμό 236/2012, η πρακτική αυτή είναι νόμιμη. Με δυο λόγια, το short selling δεν αποτελεί αφ’ εαυτού παράνομη δραστηριότητα, και ούτε, επομένως "υποτιμητική κερδοσκοπία", παρά μόνο όταν εξέλθει του πλαισίου του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι στη συνέχεια ανευρέθησαν ορισμένες, λίγες συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τελικά την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ,  που πράγματι είναι εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου (δεν «καλύφθηκαν») και για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από την ολοκλήρωση της έρευνάς της, έχει δικαίωμα και, αν αποδειχθεί η παράβαση, υποχρέωση να υποβάλει τις προσήκουσες ποινές. Συνεπώς ουδεμία «διάψευση» του Υπουργείου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε χώρα και καμία δημόσια αρχή δεν "έκρυψε" τίποτα από κανέναν».     

Το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει: «Ως πότε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να παραπλανά και να αμφισβητεί την επιτυχέστατη αύξηση κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών»;