Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Να αξιοποιήσουν τις τελευταίες αυτές μέρες έως τις κάλπες της Κυριακής «για να κρατηθεί η χώρα όρθια και η κυβέρνηση προοδευτικά σταθερή, για να δείξει η παράταξη τις μεγάλες δυνατότητες της, να έχουμε μια αφετηρία που θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, στην αποκατάσταση των αδικιών, στην επανακατάκτηση του χαμένου εδάφους», κάλεσε τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

«Εμπρός, λοιπόν, ας κινητοποιηθούμε όλοι, για τη δημοκρατική παράταξη, για το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά, τον τόπο, την εθνική ενότητα, τη συνοχή της κοινωνίας, να ανακόψουμε τον φασισμό, τον ναζισμό και τα φαινόμενα βίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι «ήδη τα σημάδια της ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ είναι πάρα πολύ σημαντικά. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής και τι σηματοδοτούν αυτά ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων της ερχόμενης Κυριακής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι η «στρατηγική εφόδου» του έχει καταρρεύσει.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η δημοκρατική παράταξη πηγαίνει στην τελική ευθεία των τριπλών εκλογών, τον β’ γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και τις ευρωπαϊκές εκλογές, «έχοντας την καλύτερη δυνατή αφετηρία από τον πρώτο γύρο» και σημείωσε ότι την περασμένη Κυριακή φάνηκε πόσο βαθιές είναι οι ρίζες της παράταξης μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ειδικότερα στην Αττική, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, και πως φάνηκε ότι η παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, η Ελιά είναι παντού, στα Επιμελητήρια, στα σωματεία, στα συνδικάτα. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έγιναν επιλογές σεβασμού της βούλησης των τοπικών κοινωνιών χωρίς παλαιού τύπου κομματικά χρίσματα, χωρίς στενόκαρδες επιλογές, αλλά με στήριξη των καταξιωμένων ανθρώπων που διάλεξαν οι πολίτες.

Επισήμανε ότι η δημοκρατική παράταξη μετέχει στον β' γύρο σε 8 Περιφέρειες, σε 30 πρωτεύουσες νομών, σε 120 μεγάλους δήμους. «Ενώ άλλοι που νόμιζαν ότι έχουν κάνει την επιλογή της εφόδου δεν μετέχουν στον β' γύρο, εκτός από την Περιφέρεια Αττικής και τον δήμο Αθηναίων», σχολίασε αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέτοντας το δίλημμα για αυτές τις δύο περιπτώσεις στον β' γύρο, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το μήνυμα πρέπει να είναι «ψήφος αυτοδιοικητική που δίνει προοπτική στον μεγαλύτερο δήμο και τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας» και όχι «ψήφος μικροκομματική».

Αναφορικά με τις ευρωεκλογές, επισήμανε τη διαφορετική αφήγηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) για την Ευρώπη, το οποίο εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ μέσω της Ελιάς, από εκείνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που εκπροσωπεί η ΝΔ. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα exit polls μεταξύ 7-9 το βράδυ της Κυριακής κατέρρευσαν και φάνηκε καθαρά το αποτέλεσμα, δηλαδή ότι «κατέρρευσε η στρατηγική της εφόδου της δήθεν επέλασης» του ΣΥΡΙΖΑ και πως φάνηκε «το αδιέξοδο του».

Επιτιθέμενος στον κ. Τσίπρα είπε ότι «εγκλωβισμένος στις ψεύτικες εντυπώσεις των exit polls και προκειμένου να διασώσει τη λογική της εφόδου που έχει καταρρεύσει επανέφερε το δίλημμα: «πάμε σε εκλογές- δημοψήφισμα υπέρ η κατά της κυβέρνησης, της σταθερότητας, της κυβερνητικής πολιτικής"». Στην πραγματικότητα, συνέχισε, έθεσε το δίλημμα: «αστάθεια με βάση την ετερόκλητη, λαϊκίστικη, αντιευρωπαϊκή, εθνικιστική, συνωμοσιολογική, αντιπολίτευση που τη συμπληρώνουν οι αυτόκλητες ιαχές των ναζιστών της Χ.Α. ή σταθερότητα, προοδευτική σταθερότητα που βασίζεται στον προοδευτικό πόλο μέσα στην κυβέρνηση, στην ηρωική ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».

Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε ότι όμως «προοδευτική σταθερότητα» δεν σημαίνει στασιμότητα, αλλά δυναμική κίνηση προς το καλύτερο, προς την έξοδο από την κρίση, αποκατάσταση της θέσης της χώρας, στην αποκατάσταση αδικιών για τους πιο αδύναμους.

Τόνισε δε ότι σε «αυτούς που δηλώνουν αντιμνημονιακοί αλλά τώρα θέλουν λυσσασμένα το μνημόνιο, λέμε ότι έχουν κάθε λόγο να είναι σε πολιτικό αδιέξοδο», γιατί «ούτε νέα μέτρα θα ληφθούν, ούτε νέο μνημόνιο και η τρόικα φεύγει». Σημείωσε, επιπλέον, ότι είναι αδιανόητο και απαγορεύεται ιστορικά και δημοκρατικά οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο φλερτ με τις ναζιστικές δυνάμεις της Χ.Α., καλώντας σε συστράτευση στον αγώνα εναντίον τους.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση «εθνικής ανάγκης», λέγοντας ότι παράλληλα με τη σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, συντελείται μια διαρκής ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση και πως γι' αυτό «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο προοδευτικός πόλος και η προοδευτική σταθερότητα». Συμπλήρωσε ότι «την εθνική στρατηγική εμείς τη διαμορφώσαμε και η ΝΔ προσχώρησε εκ των υστέρων όταν ξεπέρασε την αντιμνημονιακή της φάση» και πως ο ρόλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ -στην οποία, όπως είπε, υπολογίζει και τους Ανδρέα Λοβέρδο και Χρήστο Αηδόνη που συμμετέχουν στην Ελιά- είναι να προσδίδει το προοδευτικό πρόσημο.

Αφού είπε ότι οι δημοσιονομικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης, της ανάπτυξης και της ομαλότητας έχουν επιτευχθεί, τόνισε ότι «τώρα αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις, τη σταθερότητα, την προοδευτική σταθερότητα» και πως όμως οι πιο σημαντικές είναι οι κοινωνικές και εθνικές προϋποθέσεις. «Στόχος μας τώρα να ενώσουμε ξανά το έθνος και την κοινωνία που είναι διχασμένη σε λάθος βάση του 'μνημονίου-αντιμνημονίου'», είπε.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι για να γίνει αυτό «ενώνουμε την κεντροαριστερά της ευθύνης, ότι "εμείς σέρνουμε το κάρο" και πως το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβεται πίσω από την Ελιά, αλλά αγωνίζεται με τα σύμβολά του, με τον Ήλιο του μέσα στην Ελιά, με την ευρύτερη παράταξη γατί πάντα τη σεβόταν την παράταξη». «Είχαμε και έχουμε πάντα τις πόρτες ανοιχτές», πρόσθεσε και σημείωσε ότι η ψήφος την Κυριακή πρέπει να οδηγήσει και τις άλλες δυνάμεις στην ενότητα της κεντροαριστεράς.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε εκτενώς στο «ολοκληρωμένο προοδευτικό μοντέλο» για την Ελλάδα μετά το μνημόνιο, το οποίο έχει παρουσιάσει, και το οποίο βασίζεται στους ενδογενείς πόρους, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας που στοχεύει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η δραχμή δεν ήρθε ούτε θα έρθει» και πως πλέον υπάρχουν όλες οι ενδείξεις της επανόδου σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης «που θα είναι εμφανής φέτος και θα αρχίσει να λειτουργεί γεωμετρικά».