Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Το σύνολο των ερευνών κοινής γνώμης καταλήγει σε ένα συμπέρασμα: η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, αν και δυσφορεί με την ακολουθούμενη πολιτική. Η προϋπόθεση της σταθερότητας, που επικαλείται συνεχώς ο κ. Σαμαράς, αποτελεί, συνεπώς, κοινό τόπο για τους περισσότερους. 

Μοιάζει παράδοξο αλλά αυτοί ακριβώς που δεν επιθυμούν εκλογές, δεν αποκλείεται να τις προκαλέσουν κιόλας. Και αυτό διότι, την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την αρνητική διάθεση των πολιτών έναντι μιας πρόωρης κάλπης, την ίδια στιγμή επαναβεβαιώνουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετωπίζουν τις επερχόμενες ευρωεκλογές είτε με... χαλαρότητα, είτε με την παραδοσιακή τιμωρητική διάθεση που, συνήθως, εκφράζεται στην κάλπη. Με άλλα λόγια, το βράδυ της Κυριακής η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί σε περιδίνηση είτε γιατί πολλοί απλώς δεν πήγαν στην κάλπη – εκφράζοντας πιθανά και τη δυσφορία τους που, όμως, δεν θα το έκαναν και σε περίπτωση εθνικών εκλογών – είτε γιατί ακόμη κι αν δεν πιστεύουν στο ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσουν την ψήφο ως μήνυμα προς την κυβέρνηση. 

Στην Κουμουνδούρου συζητείται ήδη ότι το τελικό αποτέλεσμα και το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο κόμματα θα κριθεί, εν πολλοίς, από την αποχή. Τα στελέχη του Αλέξη Τσίπρας, θεωρούν ότι έχουν και οι ίδιοι να κερδίσουν από την αύξηση της συμμετοχής, αν και ο όγκος των αναποφάσιστων προέρχεται, για προφανείς λόγους, από το κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία και, δευτερευόντως, το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται αντιμέτωπα, πέραν της φυσιολογικής φθοράς, και με το ενδεχόμενο μίας βαριάς ήττας μόνον και μόνον γιατί οι... ψηφοφόροι τους θα απέχουν. Γι αυτό και η «Ελιά» μετατράπηκε, στο τελευταίο διαφημιστικό σποτ, ξανά σε «ΠΑΣΟΚ», σε μία προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων και ανάδειξης των ιστορικών δεσμών με την παράταξή τους. 

Το πρόβλημα του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εμφανιστεί ότι... εκβιάζει το εκλογικό σώμα. Άλλωστε, τον «εκβιασμό» του δημοψηφίσματος με τη φράση «25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν» τον έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Σαμαράς – αν και του προτάθηκε – δεν μπορεί να πράξει το ίδιο, όντας υπεύθυνος κυβερνήτης που καταγγέλλει ως επικίνδυνη και ανεύθυνη την αντιπολίτευση. 

Ωστόσο, χωρίς... εκβιασμό το μήνυμα δεν μοιάζει να φτάνει στους ψηφοφόρους που εξακολουθούν και κινούνται... χαλαρά. Απομένουν μόλις δύο 24ώρα πριν την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Σαμαράς βλέπει ότι η Κουμουνδούρου κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τη νίκη, από την «ουδετερότητα» στη μάχη Μώραλη – Μιχαλολιάκου στον Πειραιά μέχρι την πρόσκληση των ψηφοφόρων της Χρ. Αυγής να επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς όχι μόνον στις αυτοδιοικητικές κάλπες. 

Αντιμέτωπος με αυτή τη δυναμική, ο κ. Σαμαράς θα θέσει σαφώς το διακύβευμα της κάλπης, ότι δηλαδή το αποτέλεσμα θα επηρεάσει άμεσα την εθνική πορεία έστω κι αν πρόκειται για ευρωεκλογές. Κι αυτό θα συμβεί για τον απλούστατο λόγο πώς την επομένη μίας, υποθετικά, νίκης του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. ειδικά αν συνοδεύεται και με χαμηλές πτήσεις του ΠΑΣΟΚ) η συζήτηση για εκλογές θα φουντώσει, η κρατική μηχανή θα μπεί σε ρυθμούς αναμονής της νέας πολιτικής κατάστασης ενώ οι αντιδράσεις συνδικάτων και οργανωμένων ομάδων θα κλιμακωθούν. Κυβερνάται μία χώρα σε κρίση, υπό αυτές τις συνθήκες; Μπορεί να ξεκινήσει συζήτηση για το χρέος ή να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν; Μοιάζει από δύσκολο έως απίθανο. 

Γι αυτό, ο Πρωθυπουργός, ακόμη κι αν δεν θέσει το διακύβευμα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα επιμείνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των επιλογών τους. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο τελευταίο σποτ της Ν.Δ. για τις κάλπες της 25ης Μαϊου «κρατάτε το μέλλον του τόπου στα χέρια σας».