Το «Μανιφέστο Υγείας για μια Δίκαιη Ευρώπη και στην Υγεία» παρουσίασαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Του «Ποταμιού» Δημήτρης Κοντοπίδης και Ζωή Αποστολοπούλου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με Συλλόγους και Φορείς Ασθενών με χρόνιες και σπάνιες παθήσεις, καθώς και με Άτομα με Αναπηρία το μεσημέρι της Τρίτης στο καφενείο του Φωκιανού.

Το Μανιφέστο συνέταξε ο Δημήτρης Κοντοπίδης κι έχουν συνυπογράψει οι 41 συνυποψήφιοί του.

Ο ασθενής γιατρός του εαυτού του

Μεταξύ άλλων το «Ποτάμι» προτείνει:

  • Μια ασθενοκεντρική υγειονομική περίθαλψη σε όλη την Ευρώπη. Ο ασθενής να είναι στο κέντρο, να λαμβάνει αποφάσεις και να μην είναι απλός αποδέκτης των υπηρεσιών Υγείας. Αυτό όμως εμπεριέχει τη σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση του ασθενούς και των οργανώσεων που συμμετέχουν. Μέρος αυτής της φιλοσοφίας είναι και τα προγράμματα «Capacity Building» και «Health Technology Assessment».
  • Το πρόγραμμα κτισίματος ικανοτήτων (capacity building) αποτελείται από σεμινάρια που αποσκοπούν στο βελτίωση των οργανωτικών ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των ασθενών, την ανάπτυξη στρατηγικού σχεδιασμού με σκοπό τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις και την επίτευξη των στόχων τους. Η αποτελεσματική εξεύρεση πόρων, η διαχείριση ανθρωπίνου  δυναμικού, η επίγνωση των δικαιωμάτων και η αποτελεσματική συνεργασία και δικτύωση  αποτελούν πυλώνες μιας δυναμικής και ουσιαστικής φωνής των ασθενών. 
  • Στην αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας (health technology assessment) ,ένας χρόνια πάσχοντας είναι η πλουσιότερη πηγή πληροφόρησης τόσο όσον αφορά στην περίθαλψη, και την πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή, όσο και στην αξιολόγηση της πιο αποτελεσματικής καινοτόμας θεραπείας για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων,στο να εξηγήσει ποια καινοτόμα θεραπεία είναι πράγματι αποτελεσματική για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
     

«Το "Ποτάμι" υποστηρίζει ότι στα θέματα Υγείας δεν υπάρχει χώρος για κομματικές διαφορές, ειδικά όταν μιλάμε για διεκδίκηση μιας Δίκαιης στην Υγεία Ευρώπης, χωρίς ανισότητες πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», υποστήριξε ο Δημήτρης Κοντοπίδης.Ο Σταύρος Θεοδωράκης που συνομίλησε με τους προσκεκλημένους επιβεβαίωσε ότι τα θέματα των ΑμεΑ και των χρόνιων πασχόντων έχουν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα του Ποταμιού.