Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει ο Πάνος Σιδέρης

Με τα συνθήματα «Ευρώπη άκου τη φωνή μας» και «Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί» μπαίνει στην τελική ευθεία και το φιλοτουρκικό κόμμα DEB (στα ελληνικά ΚΙΕΦ, Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας) ανεβάζοντας σήμερα στο διαδίκτυο και το προεκλογικό του σποτ στα ελληνικά.

Είχε προηγηθεί το σποτ στα τουρκικά, το οποίο είχε και φράσεις στα αγγλικά και στα ελληνικά. Το κόμμα αυτό ελάχιστα έχει απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη μέχρι τώρα, αναμένεται  όμως να την απασχολήσει την Κυριακή με την αναμετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, καθώς η απήχησή του παραμένει ένα ερωτηματικό και πολλοί αναρωτιούνται τι ποσοστά θα πετύχει στη Θράκη

Θα συσπειρώσει τελικά όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης όπως είναι η επιθυμία του τουρκικού προξενείου; Ή οι μειονοτικοί θα προτιμήσουν τα παραδοσιακά κόμματα των οποίων είναι ψηφοφόροι; Θα περιοριστεί στην Θράκη η επιρροή του DEB ή θα ψηφιστεί και από τους μουσουλμάνους στη Ρόδο; Θα πάρει ψήφους πέρα από τη μουσουλμανική μειονότητα; Όλα αυτά θα απαντηθούν τη νύχτα της Κυριακής.

Τα μειονοτικά στελέχη της επιρροής του τουρκικού προξενείου κινούνται πολύ δραστήρια όλες αυτές τις μέρες, επιδιώκοντας να πετύχουν μία εντυπωσιακή συσπείρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσείν ΖεΪμπέκ που έκανε το κόμμα του άνω κάτω ζητώντας να αποσυρθεί η Ρομά Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο για να αντικατασταθεί από το βοηθό του, ελάχιστη προθυμία δείχνει να υποστηρίξει το κόμμα του, παρ' ότι πέρασε το δικό του.

Αντίθετα, ο Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο άλλος μειονοτικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εργάζεται για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του, κόντρα στη γραμμή του προξενείου.

Στα μηνύματα της καμπάνιας του DEB  αναφέρουν ότι στόχος τους είναι κυρίως να τραβήξουν την προσοχή όσων αγνοούν τα προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Το ελληνικό και το τουρκικό βίντεο του φιλοτουρκικού μειονοτικού κόμματος DEB.