Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Μακροσκελή ανάλυση πεπραγμένων που αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΝΔ κι η Χρυσή Αυγή «συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», ότι «είναι αδελφά κόμματα», περιλαμβάνει ανεπίσημο σημείωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το σημείωμα, στο πολιτικό σχόλιό του επισημαίνει ότι έναν «ανήθικο πόλεμο λάσπης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόσχημα την Χρυσή Αυγή επιστρατεύουν λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών οι πανικόβλητοι για την καταρρέουσα κυβέρνησή τους Σαμαράς-Βενιζέλος».

Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «αυτοί που έβαζαν Μπαλτάκους σε νευραλγικές θέσεις της συγκυβέρνησής τους και κατόπιν παρέπεμπαν στις καλένδες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να συζητηθεί στη Βουλή αυτό το πλήγμα στη Δημοκρατία, αυτοί που διερευνούσαν δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή, αυτοί που πριν από τη δολοφονία του Φύσσα έκαναν τα στραβά μάτια στα εγκλήματα των νεοναζί, αυτοί που για ψηφοθηρικούς λόγους υιοθέτησαν τη ρατσιστική ατζέντα των νεοναζί, αυτοί που οι αυτοδιοικητικοί υποψήφιοί τους λαμβάνουν σήμερα επίσημη στήριξη (Δήμος Πάτρας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) από υποψήφιους της εγκληματικής οργάνωσης, έχουν το θράσος να κατηγορούν τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι “φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή” και να μιλούν για “πρώτη φορά ναζί-Αριστερά”».

Ο ελληνικός λαός, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν τους πιστεύει διότι γνωρίζει πόσο βουτηγμένοι μέσα στο ψέμα και τη διαπλοκή είναι Σαμαράς-Βενιζέλος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει στη συνέχεια στοιχεία από την κοινοβουλευτική διαδικασία, σύμφωνα με τα οποία:

1. Αποδεικνύεται ότι η ΝΔ και η ηγεσία της Χρυσής Αυγής συνεργάζονται για την εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
2. Αποδεικνύεται ότι ΝΔ και Χρυσή Αυγή είναι αδελφά κόμματα πράγμα που το αποδεικνύει επίσης και ότι η Χρυσή Αυγή στηρίζει επίσημα τους υποψηφίους από τη ΝΔ σε Πάτρα και Δυτική Ελλάδα (21.5.14).
3. Αποδεικνύονται οι σχέσεις της αστυνομίας με τη Χρυσή Αυγή και με βουλευτές της ΝΔ. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται απόρρητο έγγραφο της ΕΛΑΣ που αναφέρει ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής οπλοφορούν παράνομα, προμηθευόμενα όπλα από βουλευτές (της ΝΔ) παρουσιαζόμενοι ως συνοδοί τους».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σημειώματα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τονίζονται τα εξής ζητήματα:
«1. Η Χρυσή Αυγή (ΧΑ) μπλοκάρει τη σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το σκάνδαλο της ΑΤΕ.
2. Η Χρυσή Αυγή ψηφίζει μαζί με τους συστημικούς τροπολογία για ρύθμιση χρεών των ΠΑΕ.
3. Η συστημική ΧΑ στηρίζει το κυβερνητικό έργο και συμφωνεί με το κλείσιμο της ΕΡΤ.
4. Η ΧΑ είναι αντίθετη στην εθελοντική φορολόγηση των εφοπλιστών.
5. Η ΧΑ είναι υπέρ της ενίσχυσης των ναυτιλιακών συμφερόντων.
6. Η κυβέρνηση ακόμη και σήμερα δεν έχει προχωρήσει στην καταβολή οικονομικής παροχής από τους Έλληνες εφοπλιστές
7. Η ΧΑ ενάντια στους "εργατοπατέρες" της ναυπηγοεπισκευαστικής».

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει δηλώσεις του Τάκη Μπαλτάκου ότι είναι «απευκταίο, αλλά όχι απίθανο το ενδεχόμενο η ΝΔ να υποχρεωθεί να κυβερνήσει με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής», αλλά και του Φαήλου Κρανιδιώτη, στον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδίδει τα εξής: «Ο κύριος λόγος της στάσης μου είναι ότι η βάση των ΑΝΕΛ, όπως και της Χρυσής Αυγής, είναι κυρίως δικοί μας άνθρωποι. Τσαντισμένοι κεντρώοι, δεξιοί, που απηύδησαν από την παρακμή και τη φτωχοποίηση, που δεν δέχτηκαν την υποτιθέμενη real politik της ΝΔ απέναντι στο Μνημόνιο. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που θέλουν δυναμικότερη στάση στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, στα εθνικά θέματα».

Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε δηλώσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη, του βουλευτή της ΝΔ, Ν. Παναγιωτόπουλου, και του Μάκη Βορίδη, ενώ τονίζει ότι βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Κεφαλογιάννης, δεν ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας Κασιδιάρη για το θέμα της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Αναφέρει επίσης ότι «ο πρωθυπουργός τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στα ακροδεξιά “τάγματα εφόδου” της ΝΔ. Τα είχε ιδρύσει ο “φωτιά και τσεκούρι” Αβέρωφ και ο νεαρός Αντώνης πρωταγωνιστούσε σπάζοντας τζάμια, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής.

Τον Ιούλιο του 1983, μέλη της ΟΝΝΕΔ από όλη την Ελλάδα έφθασαν στη Μεσσηνία και πρωταγωνίστησαν σε αιματηρά επεισόδια με την κάλυψη της τότε ηγεσίας της ΝΔ, του προέδρου της Ευάγγελου Αβέρωφ, που δικαιολογούσε τη συγκρότηση “ομάδων κρούσης”. Πρωταγωνιστής ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς».