Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

«Ο κ. Σόιμπλε κάτι θα ξέρει που δεν το ξέρω εγώ». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα όσα είπε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου να πει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την κυβέρνηση, ενώ μίλησε για «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να διευκρινίσει ότι «αυτό συμβαίνει γιατί αυτό προφανώς θα είναι πριν αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών» και προσέθεσε πως κατά τη διάρκεια «της παραμονής μου στο ΥΠΟΙΚ δώσαμε πολλές φορές τη μάχη να μείνει η χώρα στο ευρώ, με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».

«Οι Έλληνες ποτέ δεν έμαθαν τι γλιτώσαμε ως χώρα»

Όπως επεσήμανε «πολλές φορές έζησα την εμπειρία των πιέσεων για λύσεις ριζοσπαστικές οι οποίες βεβαίως θα ήταν αντίθετες με τα δικά μας συμφέροντα». 

«Όταν λέω “λύσεις ριζοσπαστικές”», συνέχισε,  «εννοώ μια Ελλάδα η οποία αποκόπτεται ακρωτηριάζεται γιατί δεν πρέπει να μολυνθεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη». Συνεχίζοντας σημείωσε πως «οι Έλληνες ποτέ δεν έμαθαν και ποτέ δεν θα μάθουν τι είναι αυτό από το οποίο γλιτώσαμε έως χώρα».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν την περίοδο πριν και μετά το δημοψήφισμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «δεν ξέρει ο κόσμος τι θα συνέβαινε αν δεν ακολουθούσαμε αυτό το δύσκολο, τον τόσο σκληρό δρόμο τον οποίο εμείς πληρώσαμε πανάκριβα από πλευράς πολιτικού κόστους».

«Η άλλη λύση δεν υπήρχε», είπε και προσέθεσε: 

«Η άλλη λύση ήταν η απόλυτη κατάρρευση, η ασύντακτη χρεοκοπία, η διάλυση η οικονομική, η κοινωνική και η πολιτική της χώρας. Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η κατάρρευση του παραγωγικού ιστού. Αν ο πολίτης μπορούσε να πληροφορηθεί ποια ήταν τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης εάν δεν παίρναμε τη δόση, εάν δεν συμφωνούσαμε στο δεύτερο δάνειο, εάν δεν πετυχαίναμε το κούρεμα του χρέους στις 9 Μαρτίου του 2012, εάν δεν συμπληρώναμε το αναγκαίο ποσοστό συμμετοχής τι θα συνέβαινε; Πως θα έκλειναν οι Τράπεζες, πως θα μπορούσε να παίρνει μόνο 100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα των Τραπεζών, πως θα πάγωναν οι καταθέσεις, τότε ενδεχομένως για λόγους ιστορικούς, για λόγους δικαιοσύνης ιστορικής να σκεφτούν κάποιοι πιο ψύχραιμα γιατί εμείς κάναμε αυτή την επιλογή η οποία δεν είναι μια παράλογη επιλογή».

«Ο κ. Τσίπρας εκβιάζει, απειλεί, χυδαιολογεί»

Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στον ΣΚΑΪ περί «μπλόφας», ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «λέει πως θα απειλήσω ότι αν δεν μου δώσετε αυτά που θέλω, θα παύσω μονομερώς τις πληρωμές, θα οδηγήσω τη χώρα σε χρεοκοπία, σε γεγονός πιστωτικό δηλαδή, θα την κρεμάσω στα μανταλάκια διότι η Ευρώπη έχει να χάσει πάρα πολλά σε σχέση με την Ελλάδα, εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ». 

Συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σχετικά με τους χαρακτηρισμούς του όσον αφορά τα όσα έγιναν στις Κάννες, ο  Ευάγγελος Βενιζέλος  τόνισε πως «ο κ. Τσίπρας κουνάει το χέρι, απειλεί, εκβιάζει, χυδαιολογεί, δημιουργεί συνθήκες συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Διώχνει τους επενδυτές, απειλεί κάθε επενδυτή που θέλει να δώσει δουλειά σε Έλληνες ανέργους». 

Για το δημοψήφισμα

Σχετικά με την απόφαση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι «κατελήφθην εξ απίνης», λέγοντας παράλληλα ότι «δεν είχα προειδοποιηθεί και έπρεπε να αντιδράσω ακαριαία, τοποθετώντας το πιθανό δημοψήφισμα μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών του νέου δανείου, του κουρέματος του χρέους και της έναρξης του νέου προγράμματος». 

Πάντως,  διαμήνυσε πως αν και δεν σκοπεύει να μιλήσει ακόμα για τα γεγονότα των Καννών και ότι ακολούθησε, θα το κάνει κάποια στιγμή. «Έχω να πω απίστευτα πολλά πράγματα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Κανείς δεν έχει δεσμευτεί σε ποσοστά»

Σχετικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως το θέμα δεν είναι το ποιος θα είναι πρώτος: 

«Εάν ο κ. Τσίπρας μπορεί να ισχυριστεί και οι συν αυτώ μπορούν να ισχυριστούν ότι η χώρα μπει σε κρίση, ότι αντί να κάνουμε όλοι μαζί ενωμένοι οι Έλληνες τα τελευταία βήματα προς την έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο, ξαναγυρίζουμε πίσω, μπαίνουμε σε περιδίνηση. Αντί να δούμε τους μεγάλους οικονομικούς στόχους τώρα που αφορούν τον κάθε άνθρωπο πάμε ξανά σε μία ομφαλοσκόπηση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, αυτό είναι λάθος. Δεν πρέπει να γίνει. Τόσο απλά».

«Κανείς δεν έχει δεσμευτεί σε ποσοστά» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς όπως επεσήμανε πως πρόκειται για ευρωεκλογές.

«Θα λάβουμε υπόψη και τα ποσοστά, θα λάβουμε υπόψη και τη σύγκριση με τα άλλα Κόμματα, θα λάβουμε υπόψη και τη γενική αίσθηση, θα λάβουμε υπόψη και τις αυτοδιοικητικές εκλογές τις οποίες υπερπολιτικοποίησε, δηλαδή κομματικοποίησε ωμά» τόνισε συνεχίζοντας.

«Να πει ξεκάθαρα ότι στηρίζει την παράταξη ο κ. Παπανδρεόυ»

Σχετικά με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «θα κάνει ό,τι πρέπει ως πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει την παράταξη που τον τίμησε στο έπακρο αναδεικνύοντας ως Πρωθυπουργό». 

«Να πει ξεκάθαρα αυτό το οποίο έχει πει ο άνθρωπος ότι στηρίζει τη δημοκρατική παράταξη», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λάθος που φλερτάρει έμμεσα ή άμεσα με τη ΧΑ»

Σχετικά με την Άνοδο της Χρυσής Αυγής στις εκλογές, επεσήμανε πως «υπάρχει αναμφίβολα μια ηγεσία η οποία υπό το σχήμα και το πρόσχημα ενός κόμματος, έχει εμπλοκή σε μια εγκληματική οργάνωση», ωστόσο συνέχισε, «δεν θεωρώ δηλαδή ότι το 16% του κ. Κασιδιάρη στο Δήμο της Αθήνας είναι χρυσαυγίτες των βουλευτικών εκλογών. Αλλά το χέρι τους πήγε και ψήφισε ένα ψηφοδέλτιο τέτοιο. Αυτό πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί σημαίνει έλλειψη δημοκρατικών αντανακλαστικών». 

Παράλληλα χαρακτήρισε απεχθή πράξη το «έμμεσο ή άμεσο φλερτ  με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής ή των δημοτικών ή περιφερειακών παρατάξεών της, τύπου Κασιδιάρη, Παναγιώταρου» και αναφέρθηκε προσωπικά στο ΣΥΡΙΖΑ

«Απευθύνω στον κ. Τσίπρα την παρατήρηση ότι κάνει λάθος αυτός και τα στελέχη του όταν φλερτάρουν άμεσα ή έμμεσα με την ηγεσία την πολιτική, ή την αυτοδιοικητική του χώρου της Χρυσής Αυγής».