Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ποιο είναι το πραγματικό στοίχημα των εκλογών για την «Ελιά»; Η Χαριλάου Τρικούπη δεν είχε την αφέλεια να καθορίσει προκαταβολικά τον πήχη, άλλωστε επιμόνως τα στελέχη της έχουν αποφύγει να μιλήσουν με νούμερα και αριθμούς σε ό,τι αφορά τους στόχους της τριπλής κάλπης. 

Όμως στις εσωτερικές συσκέψεις που γίνονται στα κομματικά επιτελεία παίζουν και οι αριθμοί και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι προβλέψεις. 

Για την Ελιά, επομένως για το ΠΑΣΟΚ και για τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο θα ήταν ασφαλώς εξαιρετική επίδοση η συγκέντρωση ενός διψήφιου ποσοστού στην αναμέτρηση για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι μετρήσεις δεν δείχνουν τέτοια σημάδια, ωστόσο οι αναλυτές πιστεύουν ότι η "Ελιά" αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν αστάθμητο παράγοντα καθώς οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ διστάζουν να "ομολογήσουν" ότι παραμένουν πιστοί στο συγκεκριμένο κόμμα.

Ένα σχετικά ικανοποιητικό ποσοστό  για την Ελιά που δεν θα δημιουργούσε θεωρητικά πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας ή αποσταθεροποίησης του κ. Βενιζέλου θα ήταν γύρω στο 7%. Οι δημοσκοπήσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου έδειχναν ότι ο συνδυασμός είχε τσιμπήσει μέχρι και το 7,5%. Ωστόσο προέκυψαν οι Κάννες, η Ελιά έκανε μία μικρή βουτιά και τις τελευταίες ημέρες σταθεροποιήθηκε και πάλι γύρω στο επτάρι, κάτι που αποδίδεται στην ανάσα που πήραν οι κεντροαριστερές δυνάμεις στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κακό αποτέλεσμα για την Ελιά θα είναι οποιοδήποτε κάτω από το 6% κάτι που θα σήμαινε ότι η παράταξη έχει χάσει τουλάχιστον το 50% των δυνάμεών της στις εκλογές του 2012. Επίσης, άσχημο αποτέλεσμα για την Ελιά θα χαρακτηριστεί κι εκείνο που θα την κατατάσσει 5ο ή 6ο κόμμα πίσω από "Ποτάμι" Χρυσή Αυγή και Κομμουνιστικό Κόμμα. 

Στην Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι θα περάσουν τον κάβο των εκλογών χωρίς απώλειες. Όμως συγχρόνως πιστεύουν ότι η κατάσταση στο κόμμα τους δεν γίνεται να συνεχιστεί έτσι, εάν δεν ανοίξει μία εσωτερική συζήτηση για το "πού πάει η παράταξη".