Αποκλειστική συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα Guardian με την οποία αναφέρεται στη σύνοδο των Καννών τον Νοέμβριο του 2011 παραχωρεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε από τα πρόθυρα της βύθισης της Ευρώπης στο χάος».

O Γιώργος Παπανδρέου και το email

Στην αρχή, όπως λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστήριξε την ιδέα του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα γιατί δεν ήθελε να διαιρέσει ακόμη περισσότερο τη χώρα ή το ΠΑΣΟΚ. Αλλά όταν ένα email από τον Γιώργο Παπανδρέου τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ένιωσε τόσο αδιάθετος που μπήκε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους.

«Ήταν ένα πράγμα να μην ενημερώσει εμένα, αλλά εντελώς άλλο να μην το έχει πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή κανέναν στην ΕΕ. Όταν έλαβα εκείνο το email στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα που ρωτούσε: "Τι θα συμβεί αν χάσουμε;", του απάντησα: "Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν είχες σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά πριν;". Ένιωσα τόσο αδιάθετος διαβάζοντας εκείνο το email που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στις 4 τα ξημερώματα», λέει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στις 6.30 το πρωί, ενώ ήταν με ορό, το τηλέφωνο του άρχισε να χτυπάει. Πρώτος πήρε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν και έπειτα ο Γιούνκερ. Όλοι ήθελαν να μάθουν τι συνέβαινε. «Δεν υπήρχε άλλος τρόπος – έπρεπε να συνοδεύσει τον Παπανδρέου στις Κάννες», σημειώνει η συντάκτης. 

Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πραγματοποίησε μία «λαμπρή» εμφάνιση «υπερασπιζόμενος τον πρωθυπουργό μου». 

«Η Ελλάδα δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ και η Ε.Ε. δεν είχε έρθει ποτέ πιο κοντά στην κατάρρευση» σχολιάζει η δημοσιογράφος στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «Πώς η Ελλάδα τραβήχτηκε από τα πρόθυρα βύθισης της Ευρώπης στο χάος». 

To... μαρτύριο των Καννών

«Ποτέ μου δεν έχω βιώσει τόσο μη διπλωματική συμπεριφορά», θυμάται ο κ. Βενιζέλος και συνεχίζει: «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό και πολύ επιθετικό».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που είχε κληθεί στο δείπνο ως υπουργός Οικονομικών, ο τότε γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ήταν «εξαιρετικά ενοχλημένος» με την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

«Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει επειδή ο Σαρκοζί μιλούσε συνεχώς. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: Ή ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή το διεξάγετε και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε την επόμενη δόση, το πρόγραμμα διάσωσης, το κούρεμα». 

«Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος, «σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει, θα είχαμε εκροή καταθέσεων». Όπως αναφέρει, το δημοψήφισμα θα έπρεπε να αφορά το πρόγραμμα λιτότητας «αν ήταν καλό ή κακό. Ποτέ την παρουσία μας στην Ευρωζώνη».

Προσθέτει ότι το δείπνο στις Κάννες ήταν η αντίδραση στην ανακοίνωση-«βόμβα» του Γιώργου Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος, το οποίο «πολλοί φοβούνταν ότι θα βύθιζε την ήπειρο σε πλήρες χάος», την ώρα που η Ιταλία φαινόταν να ακολουθεί στο δρόμο των προβλημάτων χρέους την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί εξοργίστηκαν με την ανακοίνωση Παπανδρέου και η υπομονή τους εξαντλήθηκε. Το τελεσίγραφο έθεσε ένα «ανυπόφορο δίλημμα», σχολιάζει η συντάκτρια. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζει: «Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δε θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες». Όπως αναφέρει, το δημοψήφισμα υποτίθετο ότι θα ήταν για το πρόγραμμα λιτότητας, ποτέ για την παρουσία της χώρας στο ευρώ.

Φοβούμενη τα χειρότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Μέρκελ πρότεινε να παραμείνει ο Βενιζέλος για να εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια εξόδου [από την ευρωζώνη] μαζί με τον τότε επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, «διότι το αποτέλεσμα [του δημοψηφίσματος] θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 'όχι'». Τόσο ο Γιούνκερ, «γνωστός για τη συμπάθειά του προς την Ελλάδα», όπως γράφει η εφημερίδα, όσο και ο Βενιζέλος αρνήθηκαν να παραμείνουν.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, μέχρι τώρα κανείς δεν είχε μιλήσει δημοσίως για εκείνη τη συνάντηση, πλην του τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν που έχει γράψει περί «ψυχολογικού πολέμου». Υπό την απειλή της εθνικής χρεοκοπίας ο Παπανδρέου υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και έπειτα έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ «που υπέκυψε στην κρίση», αντικαθιστάμενος από τον Λουκά Παπαδήμο. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με την προσωπική εξιστόρηση της κρίσης σε βιβλίο του πρώην Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο, ο Σαρκοζί ήταν τόσο εξοργισμένος που πήδηξε στο τραπέζι φωνάζοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό «είσαι ένας γαμ… ψυχοπαθής!»