Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης της GPO για το Newpost αναλύει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει: 

  • Οι ευρωεκλογές εξελίσσονται σε μια πολύ σκληρή πολιτική αναμέτρηση, που μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εθνικές εκλογές. Το αποτέλεσμα του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών δεν εκτόνωσε το κλίμα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, καθώς δεν προσφέρονταν οι αυτοδιοικητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσουν ευρύτερες αντικυβερνητικές συσπειρώσεις. 
  • Τώρα λοιπόν εκδηλώνεται η ψήφος διαμαρτυρίας καθώς μειώνονται τα ποσοστά της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012. Ωστόσο η διάθεση ανατροπής της κυβέρνησης είναι στο 40% ενώ υπέρ της σταθερότητας είναι το 48%, 12% δεν τοποθετείται, ισχυρή ένδειξη της ενίσχυσης του διλημματικού  χαρακτήρα των εκλογών. Η πλειοψηφία επίσης δεν θέλει πρόωρες εκλογές κατά 55%. Το άθροισμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραμένει σαφώς μεγαλύτερο απ' το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αυτή τη στιγμή, είναι μικρό και στα όρια του στατιστικού λάθους. Οι αναποφάσιστοι παραμένουν σε αξιοσημείωτα επίπεδα που θα κρίνουν την αναμέτρηση πάνω από την κάλπη. Είναι αρκετοί για να μεταβάλλουν ακόμα και τη σειρά των πρώτων δύο κομμάτων ή να αυξήσουν τη μεταξύ τους διαφορά.
  • Στην 3η θέση φαίνεται να σταθεροποιείται η Χρυσή Αυγή, ενώ ακολουθούν Ελιά, Ποτάμι και ΚΚΕ. Η Ελιά ανεβαίνει σημαντικά σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, παίρνοντας την ψήφο ταυτότητας ΠΑΣΟΚ και πολιτικής σταθερότητας. Το Ποτάμι διεκδικεί τη χαλαρή ψήφο κριτικής. Το ΚΚΕ είναι σε άνοδο σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές, αλλά υποχωρεί απ' το πρόσφατο αυτοδιοικητικό αποτέλεσμα. Οι ΑΝΕΛ υποχωρούν καθώς έχουν σημαντικές διαρροές προς τη Χ.Α, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜΑΡ δίνει αγώνα επιβίωσης για το 3% ενώ αξιοσημείωτες είναι οι παρουσίες Οικολόγων – Πειρατών, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΟΣ και Ένωση για την Πατρίδα. 
  • Στις λίγες ώρες που απομένουν, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν τα τελευταία μηνύματα που θα εκπέμψουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαίτερα ο Α. Σαμαράς και ο Α. Τσίπρας, καθώς και αυτές οι εκλογές είναι σε μεγάλο βαθμό εκλογές ψυχολογίας.