Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Η πραγματικός κίνδυνος αποσταθεροπόιησης της κυβέρνησης είναι το ΠΑΣΟΚ που συρρικνώνεται, λένε. 

Σε έκθεση  για την Ελλάδα του  γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» (πολιτικό ίδρυμα  του κόμματος CDU, της Μέρκελ) ο Βαγγέλης Βενιζέλος για πρώτη φορά, περιγράφεται με απόλυτα απαξιωτικές και περιφρονητικές εκφράσεις.  

Μέχρι σήμερα ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν μάλλον ο πιο αγαπημένος έλληνας πολιτικός των δανειστών και ειδικά του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου. Στην έκθεση αυτή όμως,  του ιδρύματος που εκφράζει το γερμανικό συντηρητικό κατεστημένο, ο Β. Βενιζέλος περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία τους ότι δεν πρόκειται πλέον για αξιόπιστο εταίρο. 

Στην έκθεση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» (KAS)  αναφέρεται ότι από το 2012 το ελληνικό κομματικό σύστημα, που  υπήρξε για δεκαετίες εξαιρετικά σταθερό, βιώνει σήμερα ραγδαίες μεταβολές.  

Επισημαίνει ωστόσο ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης μέσα από αυτές τις εκλογές,  σχετίζεται με την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ, που από την μεγάλη πλειοψηφία του 2009 σήμερα έχει καταρρακωθεί, με τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν στο 5%.

Αναφέρει ότι ο ελληνικός λαός θεώρησε το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο για τους ατυχείς χειρισμούς της κρίσης και ειδικά τον Γιώργο Παπανδρέου. Αφού επισημαίνει  τα παραδοσιακά λαϊκίστικα χαρακτηριστικά του κόμματος, σημειώνει ότι επ’ ουδενί δεν πέτυχε την  ανανέωση, ούτε ουσιαστική, ούτε στρατηγική και κυρίως ούτε σε ότι αφορά το πολιτικό προσωπικό. 

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος χαρακτηρίζεται ως ξεροκέφαλος και αναφέρεται ότι «κρατάει τα σκήπτρα του κόμματος και το οδηγεί χωρίς να βλέπει και χωρίς να ακούει σε όλο και πιο βαθιά ανυποληψία».

Εν ολίγοις το συμπέρασμα των γερμανών συντηρητικών είναι ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος σύντομα δεν θα μπορεί να παίξει πια το ρόλο του αξιόπιστου εταίρου και δεν θα έχει καμία χρησιμότητα.