Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

«Ο λαός με την ψήφο του στις ευρωεκλογές θα ενεργοποιήσει τη μηχανή της ιστορίας, θα φέρει πιο κοντά τη νέα αλλαγή που κανένας δεν θα μπορέσει να σταματήσει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε λέγοντας πως «πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι οι καιροί αλλάζουν».

«Η Ελλάδα των Καννών, που η Μέρκελ, ο Γιουνκέρ, ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, αποφάσιζαν και διόριζαν κυβερνήσεις, πέρασε ανεπιστρεπτί», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως από τη «από τη Δευτέρα ο λαός αποφασίζει για τη χώρα».

Κλιμακώνοντας της επίθεσή του κατά του κ. Σόιμπλε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλεσε την επίσκεψη που είχαν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Γιατί αν κάτι οφείλει να θυμάται από τη μια και μοναδική φορά που μιλήσαμε ο κ. Σόιμπλε, είναι ότι για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο του ετέθη από Έλληνα πολιτικό η απαίτηση να προχωρήσει η Γερμανία, όπως οφείλει, στην ιστορική υποχρέωση να ξεπληρώσει στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις, που χρωστά εδώ και 70 χρόνια».

«Είναι δικαιολογημένος ο εκνευρισμός του», συνέχισε και πρόσθεσε ότι από τη Δευτέρα ο κ. Σόιμπλε «δε θα έχει να κάνει με υποτακτικούς».

Έπειτα έστρεψε τα βέλη του κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. «Όχι μόνο δεν καταδίκασαν τη νέα άθλια παρέμβαση στα εσωτερικά μας, αλλά τη διακινούν και ως τρόπαιο προεκλογικό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως «έχουν ξεχάσει όχι μόνο τι θα πει αξιοπρέπεια, διαφάνεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ήθος».

Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «αφού έπαιξε τον Διγενή στο Ζάππειο, ζήτησε δημοσίως συγνώμη για τις αμαρτίες του από την κυρία Μέρκελ», και παράλληλα ότι «εξαπάτησε το λαό ότι θα διαπραγματευτεί δεκάξι σημεία του μνημονίου και έβαλε μετά τις εκλογές το μνημόνιο πάνω από το δημοκρατικό σύνταγμα της χώρας».

Σχετικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σημείωσε πως «έγινε ο μέγας αυλάρχης στην αυλή του Σαμαρα» και «ακόλουθος της ακροδεξιάς, συνεργός στην ύβρη κατά του ελληνικού λαού».

Επιπλέον, αφού τόνισε ότι δεν μας αξίζει αυτή η κυβέρνηση και ο ολοκληρωτισμός της υποταγής στο Βερολίνο και στα μνημόνια, έκανε λόγο για καθεστώς του φόβου, του ζόφου, της ανεργίας, της αγριότητας και της καταστροφής.

Ακόμη, εμμένοντας στη διμέτωπη επίθεσή του, επισήμανε ότι «αποστάτησαν από την ευθύνη τους να διαφυλάξουν τη δημοκρατία, την εθνική κυριαρχία, την αξιοπρέπεια της χώρας». «Και η αποστασία τους είναι στίγμα από το οποίο δεν μπορούν να απαλλαγούν, όσο κι αν επικαλούνται την ανωτέρα βία και τη σωτηρία της πατρίδα» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε τις εκλογές της Κυριακής ως την αποφασιστική αναμέτρηση, δημοψήφισμα για τη ζωή και ιστορική ευκαιρία που ο ελληνικός λαός δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη.

Υπογράμμισε ότι την περασμένη Κυριακή έγινε ένα μεγάλο βήμα και στην αυτοδιοίκηση και μίλησε για νέες δυνάμεις που μπήκαν στο προσκήνιο.

Επίσης, κάλεσε του πολίτες αυτήν την Κυριακή να ενώσουν «την οργή και τον θυμό τους με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη», τονίζοντας ότι κάθε κάλπη θα βγάλει το δικό της, ξεχωριστό πολιτικό μήνυμα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην υποστήριξη των υποψηφίων του ΚΚΕ απέναντι μνημονιακών υποψηφίων, λέγοντας πως «εμείς βάζουμε το συμφέρον του λαού και την ενότητα της αριστεράς πάνω από κομματικούς υπολογισμούς και εμφύλιες ρητορείες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι «η ΝΔ του Σαμαρά έσπειρε και καλλιέργησε σαν επίμονος κηπουρός το δηλητηριώδες και σαρκοφάγο φυτό του φασισμού», προσθέτοντας ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι εχθρός του συστήματος, όπως πλασάρεται, αλλά το μακρύ φονικό χέρι του συστήματος.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας την ομιλία του, υπογράμμισε «ότι διασώσουμε τις συντάξεις ακριβώς γιατί θα ανατρέψουμε την πολιτική που δεν έχει σταματήσει να τις μειώνει με τελικό σκοπό να τις εξαφανίσει».

Ακόμη ανέπτυξε μια σειρά από δεσμεύσεις, όπως για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στηριγμένο απόλυτα στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αποτελεσματικότητα, για το ξερίζωμα των μηχανισμών που νέμονται το δημόσιο χρήμα, τη δημόσια εξουσία και τη δημόσια περιουσία, για την ενεργοποίηση συμμαχιών σε όλη την Ευρώπη και για την άμεση σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής στην Ευρώπη ώστε να δρομολογηθεί η μεγάλη λύση για το ελληνικό χρέος.

Επίσης, είπε ότι «δεσμευόμαστε για την επαναφορά της ισότιμης θέσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη μέσα από μια νέα διαπραγμάτευση που θα επιβεβαιώσει το γράμμα και την ισχύ των θεμελιωδών συνθηκών που η χώρα έχει υπογράψει», και μίλησε και για μια σειρά άλλων δεσμεύσεων, όπως δημόσιο έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ενεργοποίηση προγράμματος αναδιαρθρώσεων, δραστική μείωση της ανεργίας, στήριξη των αγροτών.