Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Το όραμά του για τον δήμο ανέλυσε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», Γιάννης Μώραλης, στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση, στην οποία έριξε βολές κατά του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Μιχαλολιάκου, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς «αλλάζει ρότα».

«Σας ευχαριστώ που αγκαλιάσατε αυτή την προσπάθεια, σας ευχαριστώ γιατί στις γειτονιές του Πειραιά, ενώσαμε δυνάμεις, ξεπεράσαμε ότι μας χωρίζει, ότι μας διχάζει,και αποφασίσαμε να περπατήσουμε μαζί, όλοι μαζί στο δρόμο που οδηγεί στον Πειραιά Νικητή. Στην μεγάλη ανατροπή, μιας μίζερης πραγματικότητας. Στην οικοδόμηση μιας πόλης αντάξιας των προσδοκιών μας» ανέφερε ο κ. Μώραλης τονίζοντας:

Ήρθε η ώρα, υπηρετώντας τον πολίτη, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του να οικοδομήσουμε έναν Πειραιά μια πόλη που παρέχει όλες τις ανέσεις και τις ευκολίες να ζούμε. Εμείς είμαστε η δύναμη της αλλαγής και σήμερα είναι ώρα αλλαγής. 

Επίθεση σε Μιχαλολιάκο

Ο υποψήφιος δήμαρχος εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Βασίλη Μιχαλολιάκου: 

«Δεν μπορεί πολίτες προκομμένοι, οργανωμένοι, ικανοί, να έχουν μια πόλη με την σημερινή άσχημη πραγματικότητα. Άφησαν τον Πειραιά απροστάτευτο στην κρίση και τα μνημόνια. Τον έκαναν αποκλεισμένο λιμάνι τον έκαναν προβλήτα, βύθισαν στην ανεργία έναν στους δύο νέους, στην υποαπασχόληση έναν στους δύο εργαζόμενους και από πρώτο λιμάνι της χώρας έθεσαν τον Πειραιά μας στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας. 

Βλέπουν οι ετεροδημότες μας, οι Πειραιώτες που τα τελευταία χρόνια άλλαξαν γειτονιά, όταν επισκέπτονται τους γονείς τους όταν έρχονται στον Πειραιά στις παλιές τους γειτονιές βλέπουν και συγκρίνουν τον Άλιμο, την Ηλιούπολη, και άλλους δήμους και αναρωτιούνται ποιος φταίει; Ποιος έχει την ευθύνη για ό,τι δεν έγινε για ό,τι λησμονήθηκε για ότι λείπει από έναν Πειραιά που έπρεπε από τη θέση του και τους ανθρώπους του να υπερέχει και να πρωταγωνιστεί».

«Γι’ αυτό, σήμερα οι Πειραιώτες στέκονται απέναντι στην λογική της κηδεμονίας που εκφράζει ο κ. Μιχαλολιάκος» είπε κάνοντας λόγο για «προχειρότητα της δημοτικής αρχής».

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι «οι εκλογές σηματοδοτούν το τέλος εποχής της προχειρότητας και του εφήμερου, της ελάσσονος προσπάθειας και της κομματικής νοοτροπίας, της καθεστωτικής αντίληψης και του παλαιοκομματισμού, του δήμαρχου αφέντη». 

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «ο Πειραιάς δεν είναι επαίτης αλλά και γιατί εμείς μπορούμε να είμαστε συνομιλητές ισότιμοι, τόσο με την κυβέρνηση και την περιφέρεια όσο και με την ευρωπαϊκή ένωση και τις υπηρεσίες της».

Το πρόγραμμα του συνδυασμού

Ο κ. Μώραλης ανέλυσε τους στόχους του για τον Πειραιά: 

«Γιατί με το ολοκληρωμένο και κοστολογημένο μας πρόγραμμα ο Πειραιάς τροχοδρομεί στην ανάπτυξη. Και ανάπτυξη σημαίνει πόροι και έσοδα για το Δήμο.

Έσοδα που φτάνουν σε κάθε γειτονιά με αναπλάσεις, με πράσινο, με κοινωνικά έργα και δράσεις. Για να γίνει ο Πειραιάς Παγκόσμιο Ναυταθλητικό Κέντρο. Για να γίνει ο Πειραιάς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. 

Για να κατεδαφίσουμε τον «Πύργο», για να μείνουν τα δικαστήρια του Πειραιά, για στεγάσουμε δωρεάν στη Ρετσίνα 100 νέες επιχειρήσεις παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες, συμβουλευτικής, λογιστικής, διοικητικές και νομικές. Για να αναβαθμίσουμε τη Δημοτική Συγκοινωνία με 10 νέα mini –bus, για να παρέχουμε σε όλους τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε όλα τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης (ΚΑΠΗ) του Δήμου.

Για να παρέχουμε δωρεάν σε κάθε Γυναίκα, άνεργη, ανασφάλιστη ή χαμηλού εισοδήματος, συμβουλευτική και προληπτικές εξετάσεις. Για να στηρίξουμε τα νέα ζευγάρια και την εργαζόμενη μητέρα ιδρύουμε άμεσα 3 νέους ολοήμερους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, για να κατασκευάσουμε ένα νέο υπερσύγχρονο κολυμβητήριο στο στρατόπεδο Σακελλίωνα, αθλητικές εγκαταστάσεις στίβου στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ και Σκοπευτήριο σε χωροθετημένη περιοχή στα όρια του Δήμου. Για να διεκδικήσουμε την Επιστροφή των Ποσειδωνίων το 2016. Για να πάρουμε ανταποδοτικούς πόρους από τον ΟΛΠ για την ανάπλαση κάθε Πειραιώτικης Γειτονιάς.

Για να κατασκευάσουμε νέες παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις σε κάθε γειτονιά αλλά και έναν μεγάλο παιδότοπο στο Φάληρο. Για να διοργανώσουμε ένα δίκτυο πολιτιστικών δράσεων και τοπικών πολιτιστικών δρώμενων που θα δώσουν τη ζωή σε κάθε γειτονιά. Για να αποκτήσουμε πρόγραμμα ολοκληρωμένο ανακύκλωσης και πιο δίκαια ανταποδοτικά τέλη. Για να στηρίξουμε τον έμπορο και τον βιοτέχνη. Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την τοπική αγορά κάθε γειτονιάς εξετάζοντας την μείωση των δημοτικών τελών. 

Δίνουμε ιδιαίτερα βαρύτητα στην αγορά του Πειραιά, να προστατέψουμε το υγιές εμπόριο, την αισθητική της πόλης, και τη δημόσια υγεία. Για να αναπλάσουμε τις γειτονιές μας, το παραλιακό μέτωπο, από το λιμάνι μέχρι τα σύνορα του Πειραιά με τη Δραπετσώνα. Τη χερσόνησο της Πειραϊκής, τα Κονώνεια Τειχη, την Ακτή Θεμιστοκλέους, από τη Μαρίνα Ζέας μέχρι τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, την περιοχή από το Μικρολίμανο μέχρι την Ακτή Δηλαβέρη και το Δελφινάριο». 

Δήλωσε, επίσης, ότι οι συνεργάτες του έχουν ήδη εκπονήσει τεκμηριωμένες μελέτες, ότι αν ο Πειραιάς μετατραπεί σε Διεθνές Ναυτιλιακό Κέντρο, σε διεθνή κόμβο συγκοινωνιών, επικοινωνιών, logistics, εμπορίου και σε λιμάνι αφετηρίας για την κρουαζιέρα, θα επιφέρει πόρους στην πόλη πλέον των 3 δισ. ευρώ και 35.000 θέσεις εργασίας.

«Το λιμάνι δεν πουλιέται»

Ο Γιάννης Μώραλης αναφέρθηκε σε όσους έχουν αγωνία για το λιμάνι. διαβεβαιώνοντας ότι «το λιμάνι δεν πουλιέται τελεία και παύλα. Μπαίνουμε μπροστά και υπερασπιζόμαστε τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του Λιμανιού ως κύριου άξονα για την ανάπτυξη της πόλης. Απαιτούμε από το Ελληνικό Δημόσιο τη θεσμική και αποφασιστική διεύρυνση της συμμετοχής του Δήμου στην διοίκηση του ΟΛΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών λιμένων. Αρνούμαστε τον ακρωτηριασμό της πόλης μας και τον αποκλεισμό από τη θάλασσα και τη ναυτιλία». 

«Διεκδικούμε» συνέχισε «τον Πειραιά Νικητή, το πρώτο Λιμάνι της χώρας, τον Πειραιά που πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα, στην Μεσόγειο, στην Ευρώπη».

«Ο δήμαρχος είναι πλέον παρελθόν»

Ο κ. Μώραλης τόνισε ότι «μου ζήτησαν και λίγο πριν ανέβω στο βήμα, να καταγγείλω, να απαντήσω, να ξεσκεπάσω τα ψέματα, τις ύβρεις, τις συκοφαντίες του απερχόμενου Δημάρχου» αναφέροντας:

Συγχωρέστε με, δεν θα ασχοληθώ με τον απερχόμενο Δήμαρχο είναι παρελθόν, είναι σελίδα που γύρισε, είναι το χτες, μπαίνει στο ντουλάπι στης ιστορίας, τον αφήνουμε στους φόβους του με τις συκοφαντίες του, με τα ψέματά του, αρκετά πλήγωσε τον Πειραιά με τις ευκαιρίες που έχασε αρκετά δυσφήμισε τον Πειραιά με τις συκοφαντίες που κτόξευσε. 

Την Κυριακή αποστρατεύεται, ας διαφυλάξει έστω και την ύστατη στιγμή την υστεροφημία του αλλά και να μην το κάνει δεν πειράζει.

Αλλά την επομένη των εκλογών έχει θέση στο δημοτικό συμβούλιο τον θέλουμε συμμέτοχο και αυτόν σε μια διαδικασία που θα είναι πρωτόγνωρη γι αυτόν αλλά πιστεύω ικανή για να τον κάνει να αλλάξει και να πιστέψει και αυτός σε μια άλλη νοοτροπία και λογική που θέλει τον δήμαρχο να διοικεί, να δουλεύει για το Δήμο και όχι ο Δήμος να δουλεύει για τον Δήμαρχο.

Πολλά από τα όσα ακούστηκαν, από τους υποψηφίους στον α’ γύρο, εξυπηρετούσαν και τη δημιουργία εντυπώσεων. Δεν κρατάω, όμως, κακία σε κανέναν. Όλοι μαζί θα δουλέψουμε για τον Πειραιά. 

«Απευθύνομαι στους νέους, Σε αυτούς που τους ανήκει το μέλλον του Πειραιά. Τον δικό σας Πειραιά θέλουμε να φτιάξουμε. Ελάτε στην κάλπη την Κυριακή. Σφραγίστε το αποτέλεσμα των εκλογών. Πάμε μαζί για την μεγάλη Νίκη. Τη δική σας νίκη» κατέληξε.