Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.
 

Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Μια περίεργη ηρεμία επικρατεί στα εκλογικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων. «Προσπαθούμε να μαντέψουμε το αποτέλεσμα αλλά χωρίς αποτέλεσμα!» ομολογεί ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας. Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Κουμουνδούρου επιδεικνύουν έναν τόνο αισιοδοξίας: και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνουν βέβαια για τη νίκη! Επί της ουσίας όμως όλοι ομολογούν ότι φοβούνται τι μπορεί να βγάλουν αυτές οι «παράξενες εκλογές».

Παράξενες οι ευρωεκλογές; Πέρα από κάθε αμφιβολία! Και για τρεις συγκεκριμένους λόγους: Πρώτον,  το ενδεχόμενο υψηλής αποχής και λευκών/άκυρων ψηφοδελτίων, που θα αλλοιώσει τα εκλογικά ποσοστά. Δεύτερον, το υψηλό ποσοστό των αναποφασίστων και της «αδιευκρίνιστης ψήφου»γενικότερα που υπήρχε ως και τα τελευταία προεκλογικά εικοσιτετράωρα. Και ακόμη περισσότερο η αδυναμία προσδιορισμού των κριτηρίων βάσει των οποίων θα κάνουν οι αναποφάσιστοι την τελική επιλογή τους ­ αν την κάνουν...Τρίτον, η χαμηλή βεβαιότητα ψήφου ακόμη και σε αυτούς που δηλώνουν ότι έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.

Παιχνίδι εντυπώσεων

Τι σημαίνουν όλα αυτά άραγε; Και είναι δυνατόν αυτές οι «παράξενες εκλογές» να κρύβουν κάποια έκπληξη; Τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί! Οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα, έστω μικρό στο ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα που θα διέψευδε σημαντικά αυτή την εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη. Έκπληξη υπέρ της ΝΔ ή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, ο μόνος «αμέτοχος» του τελικού αποτελέσματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τον απλούστατο λόγο ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την ικανότητα της ΝΔ την ύστατη στιγμή να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της που ταλαντεύονται ανάμεσα στην αποχή, το λευκό, τη Χρυσή Αυγή, τα κόμματα δεξιά της ΝΔ (ΑΝΕΛ, Ενωση για την Πατρίδα και το ΛΑΟ και ΛΑΟΣ), ακόμα και προς το ΣΥΡΙΖΑ.  Αυτοί ακριβώς οι συσχετισμοί θα κρίνουν τις ευρωεκλογές, αλλά και κατά πόσο θα εμφανιστεί στην κάλπη αποφασισμένος ο δεξιός ψηφοφόρος να καταψηφίσει τη ΝΔ σε μια λογική τιμωρίας και για να στείλει μήνυμα!

 Αυτά για τις εκλογές. Τι σημαίνει όμως κερδίζω ή χάνω τις ευρωεκλογές; Προφανώς πρόκειται για ένα παιχνίδι εντυπώσεων, το οποίο θα ξετυλιχθεί και πάλι το βράδυ της Κυριακής και στο επίκεντρό του θα έχει τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, ενώ και οι αυξομειώσεις των υπολοίπων θα παίξουν τον βασικότερο ρόλο.

Θεωρητικώς, τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν την πρώτη θέση «έστω και με μία ψήφο διαφορά». Επί της ουσίας όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι:

* Η ΝΔ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα χωρίς μεγάλα προβλήματα εφόσον έβγαινε δεύτερο κόμμα αλλά με μια διαφορά που δεν θα υπερέβαινε τις τρεις μονάδες από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ.

* Αντιθέτως, η δεύτερη θέση για το ΣΥΡΙΖΑ θα ισοδυναμούσε σχεδόν με καταστροφή. Η Κουμουνδούρου θα χαιρόταν πραγματικά εφόσον η διαφορά της με τη ΝΔ έφθανε τις τρεις μονάδες ή και περισσότερο.

Γιατί όμως τρεις μονάδες και όχι δύο ή πέντε; Ο αριθμός δεν είναι τυχαίος και αναφέρεται στις βουλευτικές εκλογές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών εφόσον η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ σε «χαλαρού τύπου»εκλογές, όπως οι σημερινές, δεν υπερβαίνει τις τρεις μονάδες. Ορισμένοι ανεβάζουν αυτό το όριο ως τις πέντε μονάδες, αλλά είναι μάλλον παρακινδυνευμένο. Πέραν αυτού του ορίου πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ατενίζει τις βουλευτικές εκλογές με αισιοδοξία.

Μετρούν δυνάμεις

Να 'το λοιπόν το μυστικό του σημερινού αποτελέσματος. Τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν μέσα από τις ευρωεκλογές να μετρήσουν τις δυνάμεις τους για την πραγματική εκλογική αναμέτρηση, αυτήν των βουλευτικών εκλογών, όποτε αυτές γίνουν. Και η μάχη εντυπώσεων στην οποία θα αποδυθούν το βράδυ της Κυριακής σ' αυτήν ακριβώς την αναμέτρηση αποβλέπει.

Είναι εκλογές χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο; Ασφαλώς όχι! Οταν μια απλή δημοσκόπηση δημιουργεί πολιτικό γεγονός, είναι προφανές ότι μια ολόκληρη εκλογική μάχη, έστω και για το Ευρωκοινοβούλιο, αποκλείεται να περάσει αβρόχοις ποσί για τους νικητές και τους ηττημένους. Οπως είναι εξίσου προφανές ότι η «νίκη» και η «ήττα» αφορά περισσότερο την κυβέρνηση και λιγότερο την αντιπολίτευση: μια ήττα της κυβέρνησης θα δημιουργήσει ένα γενικότερο κλίμα αποσταθεροποίησης και δυσκυβερνησίας, ενώ μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.