Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Η Θράκη αποτελεί ένα εν δυνάμει πρόβλημα, το οποίο δεκαετίες απεργάζονται κύκλοι της Άγκυρας προσπαθώντας να το πυροδοτήσουν ενώ η Αθήνα επιχειρεί να το κρύψει κάτω από το «χαλί». Τη Δευτέρα όμως , όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα είναι μία μέρα ορόσημο. Για πρώτη φορά το εξτρεμιστικό κόμμα DEB όπου τα μέλη της δηλώνουν Τούρκοι, αν και ζουν στη Θράκη, θα έχουν καταγράψει στην κάλπη των ευρωεκλογών την όποια δύναμη έχουν. Αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά. Βέβαια έχει προηγηθεί πάρα πολύ δουλειά δεκαετιών από την Άγκυρα και από τον πακτωλό χρημάτων που χρηματοδότησαν ανθελληνικές ενέργειες.

Αν δεν καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτές τότε θα υπάρξει το περιθώριο χρόνου να ασκηθεί η κατάλληλη και απαιτούμενη πολιτική για να μην ακολουθήσουν στο μέλλον άσχημες εκπλήξεις. Στην περίπτωση που επιτύχει και καταγράψει το DEB  σημαντική δύναμη στις κάλπες τότε η κατάσταση , το λιγότερο ,θα είναι το  ανησυχητική και οι υπεύθυνοι , που είναι πολλοί από το 1980 και μετά, θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ουσιαστικά το DEB αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία από το Νέστο έως τον Έβρο. Τούρκοι υπουργοί επισκέπτονται τη Θράκη ως... επαρχία της Άγκυρας ή ως μία περιοχή όπου οι ομοεθνείς τους περιμένουν να ελευθερωθούν από «τη μητέρα πατρίδα». Δεκαετίες τώρα οι αξιωματούχοι της Άγκυρας που πηγαίνουν εκεί ,μοιράζοντας πολλά πράγματα,  κάνουν μία προπαγάνδα άνευ προηγουμένου.

Η «Μουφτεία Κομοτηνής» δια στόματος του Ιμπραήμ Σερίφ εξέδωσε μία ανακοίνωση λίγο πριν την ώρα της κάλπης όπου αναφέρει:

«Όταν πετύχουμε στο θέμα των κοινωνικών μας αξιών να είναι κοινές για όλους μας, τότε θα είναι δυνατή η επίλυση πολλών θεμάτων μας, θα ακουστεί η φωνή μας και θα γίνει αισθητή η παρουσία μας. Η Κυριακή 25/5 είναι μια σημαντική ευκαιρία, ώστε ως τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης να το πετύχουμε αυτό. Να ενώσουμε την βούληση και την ισχύ μας ώστε να μπορέσουμε να ακουστεί σε όλο τον κόσμο, πως η μειονότητα μας έχει χρόνια άλυτα προβλήματα στα οποία δεν έγινε κανένα θετικό βήμα. Ο πιο ωραίος τρόπος για να μπορέσουμε να το πραγματοποιήσουμε αυτό και η πλέον σημαντική δυνατότητα που διαθέτουμε, είναι αυτή της κάλπης. Στις εκλογές που γίνονται στις 25/5 ως άνθρωποι της μειονότητας να πραγματώσουμε την ενότητα δίνοντας τις ψήφους μας στο μόνο κόμμα της μειονότητας μας, δίνοντας έτσι το απαραίτητο μήνυμα στη χώρα και στην Ευρώπη».

Η «Μουφτεία Κομοτηνής» δίνει ξεκάθαρη γραμμή... Να θυμίσουμε ότι το βράδυ της επομένης του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών ο πρόεδρος του DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς και επιτροπή αποτελούμενη από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Χασάν Χασάν, Αϊντίν Αχμέτ, Μπουρχάν Χασάν, Σερκάν Χαλίλ, Σεντάτ Αλή, Ιρφάν Κουρού και Γκιονούλ Μπεκίρουστα πραγματοποιώντας την προεκλογική καμπάνια για το ευρωκοινοβούλιο, επισκέφθηκε ,το Μεγάλο Δέρειο, το Γονικό και την Ρούσα.

Στις ομιλίες που έκανε στα καφενεία των χωριών ανέφερε πως το DEB επιζητά την συντομότερη δυνατή λύση των θεμάτων και πρόσθεσε πως είναι ανάγκη η ανερχόμενη από την μειονότητα κραυγή να ακουστεί όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι « η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης μπήκε σε μια εκλογή όπου θα ψηφίσει τον εαυτό της, πως με αυτή την εκλογή θα αποδειχτεί η ύπαρξη μιας αρνούμενης ταυτότητας σε μια περιοχή από τον Νέστο ως τον Έβρο, ενώ θα ακουστούν και σε όλο τον κόσμο τα θέματα της. Για αυτό είπε είναι ζωτικής σημασίας όλοι μα όλοι να πάνε στην κάλπη και ψηφίζοντας τον εαυτό τους, να κραυγάσουν έτσι για την ύπαρξη τους με ισχυρή φωνή προς Ελλάδα και Ε.Ε»

Παρών και στη μάχη της περιφέρειας

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος δικηγόρος Οντέρ Μουμίν κάλεσε τους οπαδούς τους να ψηφίσουν συγκεκριμένο συνδυασμό καθώς στην περίπτωση εκλογής του ο νομός Ροδόπης «θα εκπροσωπείται στο περιφερειακό συμβούλιο με 6 μέλη της μειονότητας. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας τους ομογενείς μου που με 5.578 ψήφους με έβγαλαν πρώτο από όλους τους συνδυασμούς στον νομό Ροδόπης. Να σας βοηθά όλους ο Αλλάχ».