Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Είναι δυνατόν το βράδυ της Κυριακής, όσο πανηγυρίζει ο Αντώνης Σαμαράς, άλλο τόσο να πανηγυρίζει ο Αλέξης Τσίπρας; Και όσο ιδρώνει ο Σαμαράς άλλο τόσο να ιδρώνει ο Τσίπρας; Σενάριο επιστημονικής φαντασίας με… φωτιές και δράκους- θα πείτε. Και όμως, αυτό είναι (Παρασκευή βράδυ) το επικρατέστερο σενάριο.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ, αλλά με ποσοστό το οποίο διαφορά ανατροπής, δεν το λες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «την Κυριακή ψηφίζουμε την Δευτέρα φεύγουν». Ε, λοιπόν, όλα δείχνουν ότι δεν φεύγουν. Και αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί ως επίτευξη του πολιτικού στόχου, έστω και αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές. Δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε ότι δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται και ο στόχος το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να καλύπτει το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και Ελιάς- ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, ούτε η ΝΔ δικαιούται να πανηγυρίζει μιας και θα βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες για την ίδια- παρατηρεί κανείς. Σωστό, αλλά πέρα από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που αναγκάστηκε να φέρει σε πέρας, τον λαό τον πλήγωσαν και δεκάδες μακακίες, οι περισσότερες από τις οποίες προήλθαν από ανεγκέφαλους και γραφειοκράτες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη δικαστική δικαίωση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και την εμμονή να μην εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου- τα άλλα, θα έχουμε χρόνο από εβδομάδα να τα αναλύσουμε.

Πάμε τώρα στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Κάποιες επιλογές του Α. Σαμαρά, δεν του βγήκαν. Και για κακή του τύχη, ήταν επιλογές σε μεγάλες πόλεις και περιφέρειες: Ο Άρης στην Αθήνα, ο Κουμουτσάκος στην Αττική, ο Ιωαννίδης στη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά, τόσες και περισσότερες λανθασμένες επιλογές είχε και ο Α. Τσίπρας. Τον Βουδούρη στην Πελοπόννησο, τον Κριτσωτάκη στην Κρήτη, τη Διώτη στη Θεσσαλία, την Κυρίτση στο Αιγαίο, τον Χατζηλάμπρου στη Δυτική Ελλάδα και πάει λέγοντας αν προσθέσει κανείς το φιάσκο με τον Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία. Επί της ουσίας, μόνο η Δούρου και ο Γαλιατσάτος στο Ιόνιο πέτυχαν.

Με λίγα λόγια, αν δεν έχουμε θεαματικές ανατροπές, όση η χαρά του Σαμαρά, άλλη τόση και του Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής. Το ίδιο και οι λύπες και τα προβλήματα.