Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Με τη δεξιά πτέρυγα να έχει μετοικήσει σε άλλες κομματικές πολιτείες (ΑΝΕΛ, Χρ. Αυγή, Ένωση κ.α.), τους απογοητευμένους να θέλουν να στείλουν μήνυμα δια της αποχής και όχι δια της καταψήφισης της Ν.Δ. και τους «κεντρογενείς» να βλέπουν με επιφυλακτικότητα τους οξείς τόνους και την ατζέντα της γαλάζιας προεκλογικής εκστρατείας, το ποσοστό της Ν.Δ. στις αυριανές κάλπες αλλά και η σύνθεση των ψηφοφόρων της αποτελεί το μέγα ζητούμενο. Το οποίο ποσοστό, άλλωστε, θα κρίνει και το αποτέλεσμα της εκλογής, δεδομένου πώς – τουλάχιστον με άξονα τις δημοσκοπήσεις αλλά και την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών – ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να έχει αποκτήσει δυναμική ανόδου και... κατάληψης της εξουσίας.

Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, «έτρεχε» τις τελευταίες ημέρες σε ένα ποσοστό περί το 65%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις και έτσι να καλύπτει μεν τη διαφορά του Ιουνίου και να βάζει στο πουγκί του και όσους νέους ψηφοφόρους προσέρχονται.

Εις ότι αφορά τη Νέα Δημοκρατία του κ. Αντώνη Σαμαρά, το 65% συνεπάγεται μία βάση για το κυβερνόν κόμμα περί το 21-22%, πάνω στην οποία ο Πρωθυπουργός επεδίωξε όλο το προηγούμενο διάστημα – και με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία 24ώρα πριν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου – να οικοδομήσει ό,τι καλύτερο. Πολιτικοί αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι σε πολλές περιπτώσεις η στρατηγική της Ν.Δ. δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ή έπασχε από στόχευση. Σημειώνουν ότι η ανταπόκριση στο αίτημα Τσίπρα να μετατραπεί η ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνηση και οι υψηλοί τόνοι δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα ως προς τους δεξιούς ψηφοφόρους (σ.σ. είπαμε κινούνται σε άλλα σχήματα με κινητήρια δύναμη το αντιμνημόνιο) ενώ αποξένωσαν τους «μεσαιοχωρίτες».

Στον αντίποδα, πάντως, άλλα στελέχη χαρακτηρίζουν ως «πολυτέλεια» μία εκστρατεία «ευρωπαϊκού προσανατολισμού» από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να κάνει «πόλεμο». Αν κινούμασταν χαλαρά ή απαξιωτικά έναντι του αιτήματος Τσίπρα μπορεί μεν να το είχαμε απαξιώσει, ωστόσο υπήρχε ο κίνδυνος της πλήρους χαλαρότητας εκ μέρους των ψηφοφόρων μας και, συνεπώς, μίας εκλογικής διαφοράς που, από μόνη της, θα δημιουργούσε προϋποθέσεις κυβερνητικής αποσταθεροποίησης, σημειώνουν.

Κατά τη χθεσινή του ομιλία στο Σύνταγμα, ο κ. Σαμαράς επεδίωξε να απευθυνθεί τόσο στην παραδοσιακή βάση του κόμματος όσο και στους προερχόμενους από το κέντρο ψηφοφόρους αναδεικνύοντας το διακύβευμα της κάλπης και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας και της κυβέρνησης. Θα καταφέρει να τους κάνεις να σηκωθούν από τον καναπέ ή, ακόμα και, να ξανασκεφτούν την ψήφο τους στις ευρωεκλογές; Θα επιτύχει, παράλληλα, με μία καλή επίδοση στην ευρωκάλπη και ένα σερί καλών αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα πείσει τους νεοδημοκράτες να ψηφίσουν, έστω με βαριά καρδιά, Σγουρό και Καμίνη σε Αττική και Αθήνα, αντίστοιχα;

Οι απαντήσεις, την Κυριακή λίγο μετά τις 7 το απόγευμα...