Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Ποιος θα χαρεί και ποιος θα λυπηθεί το βράδυ το εκλογών θα το αποφασίσουν οι πολίτες με την ψήφο τους. Στην πολιτική ζωή της Ελλάδας υπάρχουν πάντα τρόποι να δώσεις μια βολική εξήγηση αναλόγως από ποια πλευρά βλέπεις το αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα όταν το ΠΑΣΟΚ έχασε από τη ΝΔ τους τρεις μεγάλους δήμους, σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη το 1986, ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δηλώσει «λάβαμε το μήνυμα - νίκησε η τοπική αυτοδιοίκηση». Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει, τότε, το ισχυρό μήνυμα που εξελίχθηκε σε ράπισμα και ήττα στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές, μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Κοσκωτά.

Τώρα το μήνυμα θα έχει τουλάχιστον δύο αποδέκτες. Ας εξετάσουμε μερικά μετεκλογικά σενάρια, είδος που ευδοκιμεί όλες τις εποχές στην πατρίδα μας.

Σενάριο 1ο: 

Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει - έστω και με μια ψήφο - τις ευρωεκλογές και τις περισσότερες περιφέρειες. Ο χάρτης βάφεται γαλάζιος στο μεγαλύτερο μέρος του και οι εκλογείς δεν βλέπουν πουθενά το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέπειες: 

Με αυτό το σενάριο η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα και η εσωστρέφεια μεταφέρεται στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου. «Ο λαός δεν μας εμπιστεύεται» θα πει ξανά ο κ. Μανώλης Γλέζος. Θα ξεσηκωθεί η αριστερή πλατφόρμα για τις επιλογές του επιτελείου της Κουμουνδούρου και πάει λέγοντας. Ο Τσίπρας θα αμφισβητηθεί εκ των έσω και θα αντιληφθεί ότι ο... «αέρας» των δημοσκοπήσεων δεν φύσηξε στην κάλπη.

Σενάριο 2ο: 

Η Νέα Δημοκρατία χάνει με «διαχειρίσιμη» διαφορά. Τώρα, το ποσοστό αυτής της διαφοράς κυμαίνεται, στις αναλύσεις των πολιτικών παρατηρητών, ανάλογα με το ποσοστό που θα λάβει η Ελιά - ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν έδιναν νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, ενώ την ίδια ώρα η Ελιά φαίνεται να ξεπερνά το 6% στις προτιμήσεις των πολιτών. Αν αυτό επιβεβαιωθεί ο πρώτος που θα βγει να μιλήσει για «ψήφο σταθερότητας υπέρ του κυβερνητικού σχήματος», θα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Δεν ξέρω αν θα πάει στο Ζάππειο ή όχι, πάντως θα έχει το επιχείρημα της «επικράτησης του κυβερνητικού συνασπισμού και της αποδοκιμασίας των σειρήνων του ΣΥΡΙΖΑ».

Συνέπειες: 

Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα πει σαν τον Ανδρέα ότι έλαβε το μήνυμα της αλλαγής πολιτικής και εντός του Ιουνίου, πιθανώς, θα προχωρήσει σε ένα φρεσκάρισμα της κυβέρνησης με αλλαγές σε ορισμένα υπουργεία λόγω της καραμπόλας που θα προκύψει με τη μετακίνηση Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει με το χαρτί του ανασχηματισμού να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών, ως απόδειξη ότι οι πολίτες, παρά την αποδοκιμασία της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βρει ένα δυνατό επιχείρημα να αντιτάξει διότι ακόμα και να είναι πρώτο το κόμμα του, αν το ποσοστό είναι κάτω από 30% και δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία, θα πρέπει να σκεφτεί με ποιους συμμάχους θα μπορούσε να προχωρήσει σ' ένα κυβερνητικό σχήμα αξιόπιστο, όταν έλθει η ώρα των Βουλευτικών εκλογών. 

Ακόμα χειρότερα θα είναι τα πράγματα στην Κουμουνδούρου αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές είναι χαμηλότερο από το 26% που έλαβε στις εθνικές εκλογές πριν από δύο χρόνια. Πώς θα αιτιολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι παρά τη δυσαρέσκεια του κόσμου, παρά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το κόμμα του αλλά και ο ίδιος ως πρόσωπο, δεν κατάφεραν να παρακινήσουν υπέρ τους, μεγάλες μάζες του λαού; 

Αν αυτό το πολιτικό μήνυμα της κάλπης διατηρήσει την κυβερνητική συνοχή έως το Σεπτέμβριο, τότε δεν αποκλείεται με πρωτοβουλία Σαμαρά να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές για δύο λόγους: 

Πρώτος λόγος η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αν ο Αλέξης Τσίπρας δηλώσει σαν τον Γιώργο Παπανδρέου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Δεύτερος λόγος και κυριότερος, η απόφαση για το πολυπόθητο «κούρεμα» του χρέους, με τη διαδικασία της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων σε 50 χρόνια και περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Με αυτό το επιχείρημα ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι θα πείσει τους πολίτες ότι κατάφερε να βγάλει το καράβι από τη φουρτούνα και να το κρατήσει σε σταθερή πορεία.  

Σενάριο 3ο: 

Η Νέα Δημοκρατία χάνει με διαφορά πάνω από 5% και η Ελιά λαμβάνει περίπου το ίδιο ποσοστό. Κάποιοι πριν από λίγο καιρό θεωρούσαν αυτό το πιθανότερο σενάριο με βάση τα ευρήματα των παλαιότερων δημοσκοπήσεων. Σε αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει εκλογές. Ίσως και καβάλα σε άλογο ...όπως ο Ψινάκης! Η εσωστρέφεια και η γκρίνια δεν θα κρατήσουν για πολύ ενωμένη την κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς θα προκηρύξει εκλογές εντός του Ιουνίου. Πιθανότερη ημερομηνία η 22α ή το αργότερο 29η.

Συνέπειες: 

Η Νέα Δημοκρατία θα έχει σοβαρό πρόβλημα διατήρησης της συνοχής της και πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν διάσπαση σε δύο ή και περισσότερα κομμάτια. Θα πάμε δηλαδή σε μια ιταλοποίηση της πολιτικής ζωής με κόμματα - κομματάκια και αναγκαστικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, από συγκεκριμένους κύκλους και η μεγάλη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με κάποιο κομμάτι της σημερινής Νέας Δημοκρατίας

Οι παράμετροι σε μια εκλογή είναι πολλές, πόσο μάλλον εδώ που έχουμε τριπλές κάλπες. Το θέμα είναι, πάντα, υπό ποιο πρίσμα κοιτάζεις το αποτέλεσμα. Ασφαλώς αν κερδίσει με μικρή διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ τις Ευρωεκλογές αλλά δεν επικρατήσει κανείς από τους δικούς του υποψήφιους στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες, η χαρά στην Κουμουνδούρου θα έχει μια πικρή γεύση. 

Σε αυτή την περίπτωση η Νέα Δημοκρατία θα έχει το επιχείρημα ότι «ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής» και κάπως θα ισορροπήσει τη χασούρα. Θα έχουν μέρες να μιλούν στα καφενεία, όπως για τις αμφισβητούμενες φάσεις στα ντέρμπι. Οι αποφάσεις του λαού στην κάλπη πολλές φορές κρύβουν μια σοφία μέσα τους. Δηλαδή ούτε ο ένας να κερδίσει ούτε ο άλλος να πανηγυρίσει. Να έχουν και οι δύο την επόμενη ημέρα επιχείρημα στο ...καφενείον «Η Ελλάς».

Οι πολίτες πάντως γενικώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν επιθυμούν εθνικές εκλογές. Η ψήφος διαμαρτυρίας και συνάμα εκτόνωσης δεν είναι βέβαιο ότι εμπεριέχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα συνολικής αλλαγής κομμάτων και προσώπων στην εξουσία. Στις εθνικές εκλογές ίσως η ψήφος αποδειχτεί ότι εμπεριέχει περισσότερα συντηρητικά χαρακτηριστικά. 

Οι περισσότεροι άλλωστε σε αυτή τη χώρα επιζητούν σταθερότητα και ηρεμία, πολιτικά και κοινωνικά. Φτάνουν οι πειραματισμοί και οι ανατροπές στη ζωή μας. Η κάλπη ας βγάλει αυτό το σοφό μήνυμα για ένα καλύτερο αύριο. 

Γ.