Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ποσοστό της Ελιάς στις ευρωεκλογές θα είναι αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις σε όλα τα κόμματα αλλά και αυτό που θα δοκιμάσει για μια ακόμη φορά την κυβερνητική συνοχή .

Το νούμερο που συζητούν όλοι είναι το νούμερο τρία .

Και αυτό γιατί: 

Το πρώτο σενάριο δείχνει την ΝΔ πρώτο κόμμα με μια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω του 3%.Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες επέλεξαν σταθερότητα πανηγυρικά και δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης ότι επιθυμούν συνέχιση του κυβερνητικού έργου και των μεταρρυθμίσεων .

Αυτό το σενάριο δημιουργεί έντονους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει προσδώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος στην εκλογική αναμέτρηση. Μάλιστα αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ οι κραδασμοί αυτοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην αποχώρηση συγκεκριμένων συνιστωσών από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης .

Το επόμενο σενάριο κάνει λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με διαφορά που δεν θα ξεπερνάει το 3%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν επιβεβαιώνεται ο δημοψηφισματικός χαρακτήρας των ευρωεκλογών και ότι οι πολίτες επέλεξαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για ελάφρυνση των βαρών. Αυτή θα είναι η μετάφραση από την πλευρά της κυβέρνησης γιατί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα υποστηριχθεί ότι πρόκειται για καθαρή νίκη που ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες .

Το τρίτο σενάριο θέλει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη του 3% .Το αποτέλεσμα αυτό δύσκολα θα είναι διαχειρίσιμο από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο το ΣΥΡΙΖΑ θα αμφισβητήσουν έντονα την πολιτική νομιμοποίηση του κυβερνητικού σχήματος .

Ωστόσο εδώ ρόλο κλειδί παίζει το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Ελιά. Και αυτό γιατί αν το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και Ελιά ξεπερνούν κατά πολύ αυτό του ΣΥΡΙΖΑ τότε η κυβερνητική σταθερότητα δεν απειλείται .Το ποσοστό της Ελιάς αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με τους πιο απαισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επικράτηση εκείνων των φωνών που ζητούν αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα τριγμοί θα υπάρξουν και στο εσωτερικό της ΝΔ όπου ήδη υπάρχει μια ισχυρή τάση αμφισβήτησης των επιλογών του Αντώνη Σαμαρά σε περιφέρειες και δήμους που χάθηκαν .Η τάση αυτή ενδεχομένως να ζητήσει επιβεβαίωση της λαϊκής ετυμηγορίας μέσω βουλευτικών εκλογών.

Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο το μπόνους των 50 εδρών πάει στο πρώτο κόμμα που στο συγκεκριμένο σενάριο θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που λειτουργεί ανασταλτικά σε όσους από το εσωτερικό της ΝΔ ονειρεύονται εκλογές.

Με βάση αυτά τα σενάρια όλοι το βράδυ των εκλογών αναζητούν το μαγικό νούμερο... το νούμερο τρία!