Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Τα κομματικά επιτελεία, οι πρεσβείες, οι Βρυξέλλες αλλά και – προφανώς - οι δημοσιογράφοι κάνουν ήδη τις εκτιμήσεις τους.

Με ποιο ποσοστό θεωρείται νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ; Πότε κερδίζει, ακόμη κι αν χάσει στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία; Με ποιο ποσοστό αντέχει το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικός εταίρος;

Και βάσει αυτών προχωρούν στις αναλύσεις για τα αποτελέσματα της κάλπης.

Τα βασικά, μαθηματικά, σενάρια είναι τα ακόλουθα:

  • Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά και ποσοστό που δεν υπερβαίνει το άθροισμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση ισχυρίζονται πολλοί πώς η κυβέρνηση θα αντέξει τη δοκιμασία και θα δοκιμάσει να κερδίσει χρόνο μέσω ανασχηματισμού και θεσμικών πρωτοβουλιών ελπίζοντας πώς η προώθηση της λύσης για το ζήτημα του χρέους και η ανάπτυξη της οικονομίας θα βελτιώσουν το κλίμα.
  • Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, με παράλληλη κατάρρευση των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή έστω του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου. Η κυβέρνηση θα βρεθεί, άμεσα, αντιμέτωπη με το ζητούμενο της λαϊκής νομιμοποίησης ενώ θα ενεργοποιηθούν και τα σενάρια αναζήτησης νέας κυβέρνησης μέσα από την υπάρχουσα Βουλή. Ο κ. Σαμαράς μοιάζει απίθανο να συναινέσει και η πιθανότητα εκλογών αυξάνεται πολύ.
  • Νίκη της ΝΔ, ανεξάρτητα του τί θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Τα χέρια του Πρωθυπουργού λύνονται και πλέον οι σχεδιασμοί φτάνουν μέχρι και την Προεδρική Εκλογή ή και αργότερα, αν και προφανώς κάποιοι θα φλερτάρουν με την ιδέα των πρόωρων εκλογών ώστε να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Και η πραγματικότητα...

Πέραν των σεναρίων, ωστόσο, που γεμίζουν τις πολιτικές στήλες εφημερίδων και διαδικτύου, υπάρχει και η πολιτική πραγματικότητα. Και αυτή συχνά υπερβαίνει τα μαθηματικά σενάρια. Και τούτο διότι, όπως παρατηρούν πολλοί και έμπειροι πολιτικοί, η διαχείριση μίας μικρής έστω σε έκταση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ (2 – 3 μονάδες) δεν μπορεί να θεωρείται αυτομάτως ως δυνατή.

Και εξηγούν πώς εφόσον η Κουμουνδούρου κερδίσει αύριο, ειδικά δε αν συνοδεύσει την νίκη στις ευρωεκλογές και με επικράτηση στις συμβολικές μάχες σε Αθήνα και Αττική, τότε θα έχει στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Στο εσωτερικό δεν θα είναι λίγες οι επαγγελματικές ομάδες που προσδοκώντας σε ταχεία κυβερνητική αλλαγή θα στυλώσουν τα πόδια στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις. Δεν αποκλείεται οι εντάσεις στο Δημόσιο να αυξηθούν.

Παράλληλα, στο εξωτερικό θα αρχίσει να εμπεδώνεται εικόνα... αποχώρησης του σημερινού κυβερνητικού σχήματος και, συνεπώς, νέων δεδομένων ως προς το πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι ευρωπαίοι έχουν αποδείξει, καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ότι κάθε άλλο παρά διπλωματικά αντιμετώπισαν την Ελλάδα. Θεωρείται, συνεπώς, ιδιαιτέρως πιθανό ότι θα παγώσουν κάθε συζήτηση έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Αθήνα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, όπως συνέβη και με τον Αντ. Σαμαρά να ζητήσουν διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις Τσίπρα, εφόσον αυτός έλθει στην εξουσία μετά από τις εθνικές εκλογές.

Το πλήρες αδιέξοδο, δηλαδή, είναι πολύ πιθανό ακόμη και στο σενάριο που – μαθηματικά – είναι διαχειρίσιμο...