Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος  

Σε ένα στοίχημα που θα κρίνει ακόμη και τον τρόπο που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τις δημοσκοπήσεις εξελίσσονται πλέον οι ευρωεκλογές για τις εταιρείες, μετά την κραυγαλέα αστοχία τους στα exit polls του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και τις σοβαρές αποκλίσεις των μετρήσεων κυρίως στον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Αττικής.   

Οι δημοσκόποι γνωρίζουν, βεβαίως, ότι μια νέα αστοχία τους στην πρόβλεψη του αποτελέσματος της ευρωκάλπης τους στέλνει στον...κουβά! Θα χάσουν και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας τους και σαφώς θα ανοίξει μια κουβέντα για την ίδια την υπόσταση των εταιρειών αλλά και τον τρόπο χρησιμοποίησης τους από τα κόμματα και τα ΜΜΕ. 

Οι περισσότερες μετρήσεις που έγιναν μέχρι την Παρασκευή και μεταδόθηκαν από ΜΜΕ  έδειχναν πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από 1,5% μέχρι 4,3% - GPO, Alco, Rass, MRB, Public Issue, Metron Analysis, Rass, Palmos Analysis. Οι τελευταίες έρευνες πριν μπούμε στην προηγούμενη εκλογική εβδομάδα μπέρδεψαν αρκετά τους πολίτες που παρακολουθούσαν τις μισές εταιρείας να εμφανίζουν  έστω και οριακά τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη κάποιες άλλες να δίνουν μεγάλη διαφορά υπέρ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. 

Το newpost.gr έγραψε πρώτο σχετικά με την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, πριν αρχίσουν οι αντιδράσεις και από άλλα ΜΜΕ.  

Ποιος μετράει τελικά λάθος; Ή μήπως είναι λάθος ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τις μετρήσεις;  Τι θα συμβεί σήμερα αν οι εταιρείες πέσουν ξανά έξω;  

Οι ίδιες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν σε μία μεγάλη παγίδα, από την στιγμή που αποφασίστηκε να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία δημοσκοπήσεων μέχρι τις παραμονές των ευρωεκλογών καθώς επέτρεψαν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο ως εργαλείο χειραγώγησης και εντυπώσεων παρά ως μια αποτύπωση τάσεων του εκλογικού σώματος.  

Οι δημοσκόποι βρίσκονται μπροστά σε μία τεράστια πρόκληση που θα δοκιμάσει την ίδια την αξιοπιστία τους, μιας και κινδυνεύουν να εκτεθούν όταν ταυτόχρονα είναι διάχυτη η εντύπωση που έχει διαμορφωθεί ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αποτυπώσουν με ακρίβεια τις τάσεις του εκλογικού σώματος. Και μάλιστα όταν το φιάσκο στις προηγούμενες εκλογές είναι ακόμα φρέσκο στις μνήμες των πολιτών. 

Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για όλους όταν απομένουν μόνο λίγες ώρες μέχρι την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων. Αν επιβεβαιωθούν θα σταματήσει η συζήτηση σε αντίθετη περίπτωση θα χάσουν εντελώς την αξιοπιστία τους. Ωστόσο υπάρχει και ένα σοβαρό θέμα με τους ίδιους τους αναλυτές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr παλιός δημοσκόπος  που διεκδικεί για τον εαυτό του τον τίτλο του «Γκουρού» επιχειρεί να επιβάλει τις απόψεις του στους συναδέλφους του. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί δεν θα μιλήσει κανένας σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξουν τα στόματα και θα έχουμε σκληρές διαμάχες.  

Δείτε αναλυτικά τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι την Παρασκευή: 

GPO 

Τα τελικά αποτελέσματα της έρευνάς για τις Ευρωεκλογές παρουσίασε η εταιρεία GPO την Παρασκευή το βράδυ σε συνέχεια  πρωινής δημοσκόπησης για λογαριασμό του  newpost.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά με 1,5 μονάδα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, κατέγραφε ποσοστό 24,5% με τη ΝΔ στο 23%. Η Χρυσή Αυγή στην τρίτη θέση με 8,3%, ενώ τέταρτο κόμμα η ΕΛΙΑ με 7%.

Ακολουθούν το Ποτάμι με ποσοστό 5,8% όσο είναι και το ποσοστό του ΚΚΕ, και πιο κάτω οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ποσοστό 4% και η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5%.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,2%, ο ΛΑΟΣ 1,5%, το ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3% και το κόμμα του Βύρωνα Πολύδωρα 1%. 

Σε υψηλά επίπεδα παρέμενε η αδιευκρίνιστη ψήφος, καθώς, το ποσοστό των αναποφάσιστων έφθανε στο 9,6%.  

Alco για το protothema.gr   

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2%, η Νέα Δημοκρατία 20,8%, στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή  στο 7,7%. Στην τέταρτη θέση υπάρχει σκληρός διαγκωνισμός ανάμεσα στο Ποτάμι 5,8% και την Ελιά στο 5,3%. Έπεται το ΚΚΕ στο 4,8%, ενώ οι ΑΝΕΛ στο 3,3%, καθώς και η ΔΗΜΑΡ στο 1,8%. 

Metron Analysis για τον Ant1 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 23,4% της πρόθεσης ψήφου έναντι του 21,2%  της ΝΔ. Ακολουθούν το Ποτάμι με 6,6%, η Ελιά με 6,4%, η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το ΚΚΕ με 4,1%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και η ΔΗΜΑΡ με 2,2%. 

Rass για Παραπολιτικά  

Τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 2,8% έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 25,3% των ερωτηθέντων είπαν ΣΥΡΙΖΑ, έναντι ποσοστού 22,5%, που επέλεξαν τη ΝΔ. 

Τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων ήρθε η Χρυσή Αυγή με 9,1%, με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να έπεται με 8,1%. Στο 6,1% καταγράφεται το ΚΚΕ , στο 5,4% η Ελιά, 3,8% οι ΑνΕλ και 1,5% η ΔΗΜΑΡ. Ποσοστό 4,6% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν ότι προτίθενται να ψηφίσουν άλλο κόμμα, ενώ 9,8% δεν διευκρίνισαν τις προθέσεις τους. 

Marc για τον Alpha 

Στην πρόθεση ψήφου o  ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24,6%  και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 21%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,7% και στην τέταρτη «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη συγκεντρώνοντας 6%. Ακολουθούν η ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ με 5,6%, το ΚΚΕ με 5,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4%. Σε πτωτική πορεία η ΔΗΜΑΡ καθώς συγκεντρώνει μόλις 2,4% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,9%. 

MRB 

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η MRB για το Star. Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, το ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 24,9%, ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 22,0%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7,9%.  

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, με εύρος συν/πλην 2 μονάδες, η MRB δημοσιοποίησε τα στοιχεία ως εξής:

ΝΔ 23,6% - 27,6%
ΣΥΡΙΖΑ 27,0% - 31%
Ελιά 5,5% - 8,5%
ΑΝΕΛ 2,6% - 4,6%
Χρυσή Αυγή 7,2% - 11,2%
ΔΗΜΑΡ 1,6% - 3,6%
ΚΚΕ 4,9% - 6,9%
Ποτάμι 6,6% - 9,6%
Υπόλοιπα 7,5% - 10,5% 

Δημοσκόπηση Palmos Analysis για tvxs 

O ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην πρόθεση ψήφου με 26,1% έναντι 21,8% της ΝΔ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,3% και ακολουθούν το Ποτάμι με 5,9%, η Ελιά με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,6% και οι ΑΝΕΛ με 2,7%. Αρκετά μεγάλο εμφανίζεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου καθώς οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 11,4%. 

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 30,8% και η ΝΔ 26,3%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 8,8% και το Ποτάμι με 7,8%. Ποσοστό 5,9% συγκεντρώνει η Ελιά και 4,5% το ΚΚΕ ενώ 4% είναι το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ. Η ΔΗΜΑΡ αγγίζει το 2,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2,1%, το ΛΑΟΣ 1,6% ενώ άλλο κόμμα ψηφίζει το 5,8%. 

H τελική εκτίμηση της Public Issue:  

Στο 1,5% η διαφορά για τις ευρωεκλογές: 

ΝΔ 27 ΣΥΡΙΖΑ 28,5 ΕΛΙΑ(ΠΑΣΟΚ) 9,5 ΑΝΕΛ 3,5 ΧΑ 8,5 ΔΗΜΑΡ 2,5 ΚΚΕ 6,5 ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 6  

Η αντίστροφη μέτρηση δεν έχει αρχίσει μόνο για τους πολιτικούς αρχηγούς που θα κριθούν από τους πολίτες στις κάλπες αλλά και για τους δημοσκόπους!