Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Αλλαγή «χάρτη» αναμένεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα ακροδεξιά κόμματα να ετοιμάζονται να «μεταφράσουν» σε έδρες τις υψηλές δημοσκοπικές τους «πτήσεις», επιβεβαιώνοντας τον μεγάλο φόβο των Βρυξελλών και του Στρασβούργου: Μία μαύρη σκιά ανάμεσα από τα ευρωπαϊκά αστέρια. 

Η ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας, εκπορευόμενες από τις Βρυξέλλες, τόνωσαν το αντιευρωπαϊκό συναίσθημα τα τελευταία χρόνια στη Γηραιά Ήπειρο και φαίνεται πως το άνοιγμα της κάλπης την Πέμπτη σε Βρετανία και Ολλανδία άνοιξε και την «πόρτα» της Ευρωβουλής σε κόμματα που εκφράζουν θέσεις της Άκρας Δεξιάς, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε άλλα που έχουν ήδη μέλος ή μέλη στο ΕΚ (όπως το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου - UKIP) να αυξήσουν τον αριθμό των εκπροσώπων του. 

To κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ σύμφωνα με τα exit poll εμφανίζει μεγάλη άνοδο, «φλερτάροντας» ακόμα και με την πρωτιά. Το ίδιο ισχύει και για το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία που προηγείται δημοσκοπικά του κεντροδεξιού UMP και του κόμματος των Σοσιαλιστών (PS). 

Tο ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του γνωστού και μη εξαιρετέου, Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος δεν σταματά να προκαλεί σάλο με τις ρατσιστικές δηλώσεις του, φαίνεται πως κατέλαβε την τέταρτη θέση στην ψηφοφορία της Πέμπτης, εάν επιβεβαιωθούν το βράδυ της Κυριακής τα exit polls. Ο Βίλντερς απέδωσε τις κακές επιδόσεις του κόμματός του στη χαμηλή συμμετοχή στις ευρωεκλογές και είπε ότι «με το να μείνουν στα σπίτια τους (οι ψηφοφόροι) έδειξαν την απέχθειά τους και την αδιαφορία τους ως προς την ΕΕ. Η Ολλανδία δεν έγινε πιο φιλοευρωπαϊκή». 

Η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα «βλέπει» προς την τρίτη θέση, ενώ υψηλό ποσοστό αναμένουν και οι Αληθινοί Φινλανδοί (PS), το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), που «βλέπει» προς τις πρώτες θέσεις όπως και το κόμμα των Δανών Πολιτών (DF) που προηγείται δημοσκοπικά. Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) αναμένεται να λάβει ένα ποσοστό γύρω στο 6-7%, ενώ ενισχυμένο αναμένεται να είναι το ουγγρικό Jobbik, το λετονικό «Τάξη και Δίκαιο», όπως και η πολωνική «Νέα Δεξιά». Πτωτική τάση εμφανίζουν οι Σουηδοί Δημοκράτες (SD) που φαίνεται πως δεν θα πάρουν διψήφιο ποσοστό. 

Σημειώνεται ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία πολιτική ομάδα θα πρέπει να απαριθμεί 25 μέλη, από επτά τουλάχιστον χώρες, ώστε να λάβει χρηματοδότηση και θεσμικές θέσεις. 

Η ανησυχία θεσμικών παραγόντων και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης εκφράζεται εδώ και μήνες. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του περιοδικού Economist, το οποίο προειδοποίησε για νέα κρίση στην Ευρώπη, με ευρωπαίους ηγέτες και ευρωσκεπτικιστές στο εξώφυλλο να πρωταγωνιστούν σε πίνακα του Ιερώνυμου Μπος. Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Μάρτιν Σουλτς, σε δηλώσεις τους στο γερμανικό δίκτυο ARD την Τετάρτη, απηύθηναν έκκληση προς τους πολίτες να μην επιλέξουν εξτρεμιστικά κόμματα, δείγμα της ανησυχίας που επικρατεί. 

Το ζήτημα είναι όμως, ότι τουλάχιστον με τα υπάρχοντα δεδομένα τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα δεν δείχνουν να είναι διατεθειμένα να δημιουργήσουν ένα συμπαγές πολιτικό σύνολο. Μπορεί Λε Πεν, Βίλντερς και η ιταλική Λέγκα του Βορρά να τα βρήκαν, όμως το UKIP του Φάρατζ δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί μαζί τους, όπως και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία». 

Οι ιδεολογικές διαφορές αποδεικνύονται απροσπέλαστα εμπόδια, όμως τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα έχουν ιστορική ευκαιρία να αποκτήσουν επίσημη φωνή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω. Ένα εθνικιστικό κόμμα, το λεπενικό Εθνικό Μέτωπο είναι πολύ πιθανό να είναι πρώτη δύναμη στη Γαλλία, χώρα από την οποία έχουν βγει μορφές-σύμβολα της ιστορίας της Ε.Ε. Και αυτή είναι η μεγάλη ήττα της Ευρώπης, αφού έστρεψε τους Ευρωπαίους προς τις συγκεκριμένες ακραίες επιλογές. Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...