Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του πρώτου exit poll για τις ευρωεκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: 26%- 30%

ΝΔ: 23%-27%

Χρυσή Αυγή: 8%-10%

Ελιά: 7%-9%

Το Ποτάμι: 5%-7%

ΚΚΕ: 5%-7%

ΑΝΕΛ: 3,5%- 5%

ΔΗΜΑΡ: 1,5 - 2,5%

ΛΑΟΣ: 1,5%- 2,5%

Λοιπά: 9- 10.5%

Oι πρώτες αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τα πρώτα αποτελέσματα πηγές της ΝΔ εκτιμούν ότι δεν προκύπτει η «ανατροπή» που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους.

Οι πληροφορίες από την πρώτη σύσκεψη που έγινε στη Συγγρού με δεδομένα τα αποτελέσματα των exit poll αναφέρουν πως η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι «δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών» και δεν απειλείται η κυβερνητική σταθερότητα.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, επισημαίνοντας ότι δεν στοιχειοθετείται εικόνα ανατροπής.

Από την πλευρά τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την ικανοποίηση για τη διαφαινόμενη πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, ωστόσο δεν πρόκειται να υπάρξουν σχόλια πριν αποσαφηνιστεί το σκηνικό από τα επίσημα αποτελέσματα που θα δώσει το υπουργείο Εσωτερικών. 

Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνει το σύνθημα «πρώτη φορά αριστερά», καθώς για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση ένα αριστερό κόμμα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. 

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι, ανεξάρτητα από την τελική διαφορά, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για να μείνουν χαμηλά οι τόνοι, ώστε να υπάρξουν υπεύθυνες τοποθετήσεις με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, με ικανοποίηση υποδέχτηκαν τα στελέχη ΠΑΣΟΚ τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls. Στελέχη από τη Χαριλάου Τρικούπη, που διατηρούν χαμηλούς τόνους, δηλώνουν «συγκρατημένα» και παραπέμπουν στην επίσημη τοποθέτηση, που θα γίνει επί τη βάση των πραγματικών αποτελεσμάτων.