current views are: 1

25 Μαΐου 2014
Δημοσίευση17:16

Η πρωτιά, η σταθερότητα, το ποσοστό της «Ελιάς» και οι εκπλήξεις

Με μεγαλύτερη επιφύλαξη από την προηγούμενη Κυριακή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων βγάζουν στο EXIT POLL  μεσοσταθμική διαφορά 3% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 17:16’
αρθρο-newpost

Με μεγαλύτερη επιφύλαξη από την προηγούμενη Κυριακή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων βγάζουν στο EXIT POLL  μεσοσταθμική διαφορά 3% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Με μεγαλύτερη επιφύλαξη από την προηγούμενη Κυριακή οι εταιρείες δημοσκοπήσεων βγάζουν στο EXIT POLL  μεσοσταθμική διαφορά 3% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Μένει σε λίγες ώρες να αποδειχτεί αν αυτή τη φορά οι υπολογισμοί των εκλογολόγων είναι αρκιβείς . Τα πρώτα 10 συμπεράσματα που βγαίνουν από την εικόνα του EXIT POLL είναι τα παρακάτω: 

1. Για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς κερδίζει εκλογές στην Ελλάδα. Με βάση αυτό το μήνυμα θα χτίσουν όλα τα επιχειρήματά τους στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ώρες και ημέρες στην προσπάθειά τους να κεφαλαιοποιήσουν την πρωτιά.  

2. Η διαφορά στο 3% εκτιμάται από το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας ως διαχειρίσιμη καθώς υπολογίζουν τα ποσοστά του κυβερνητικού συνασπισμού αθροίζοντας και τα ποσοστά της ΕΛΙΑΣ με τα οποία ξεπερνά συνολικά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.  

3. Δεν υπήρξε σαρωτικό μήνυμα πολιτικής ανατροπής όπως ζητούσε η Κουμουνδούρου. Πιθανώς να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας για μη πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, ωστόσο ο αέρας της νίκης είναι αδύναμος για να προκαλέσει κοινωνικό ρεύμα και κυβερνητική δυναμική στο ΣΥΡΙΖΑ. 

4. Το ποσοστό της ΕΛΙΑΣ θα μεταφραστεί ως ψήφος σταθερότητας από την πλευρά τους Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος φαίνεται ότι θα κρατηθεί στη θέση του αφού παρά τις γκρίνιες των στελεχών και την απομόνωση που νοιώθει πιάνει το “πλαφόν” του 7% για το οποίο μιλούσαν στο Newpost τις προηγούμενες ημέρες στελέχη του κόμματος.    

5. “Το Ποτάμι” παρά το ότι καταγράφει μικρότερα ποσοστά από αυτά που τον έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, προβάλει ως ρυθμιστικός παράγοντας σε μια πολυκομματική κυβέρνηση. Αφού σύμφωνα με τον επικεφαλής του Σταύρο Θεοδωράκη, δεν αποκλείει συνεργασίες με τη Νέα Δημοκρατίας και το ΣΥΡΙΖΑ.  

6. Το ΚΚΕ φαίνεται να διατηρεί τα ποσοστά του ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν τη δυναμική που είχαν πριν από δύο χρόνια. 

7. Η ΔΗΜΑΡ πληρώνει την εσωστρέφεια των τελευταίων εβδομάδων και τη στρατηγική που ακολούθησε τους προηγούμενους μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Συγγρού και Κουμουνδούρου λοξοκοιτάζουν προς τα στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου προβλέποντας διάσπαση.  

8. Η έκπληξη σε ότι αφορά πάντα στα EXIT POLLS ακούει στο όνομα Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος παρά το ότι ο ΛΑΟΣ αποδεκατίστηκε καταφέρνει να λάβει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό και πιθανώς να προσπεράσει τη ΔΗΜΑΡ.  

9. Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής προσθέτουν ανησυχία στην πολιτική ελίτ τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Η ριζοσπαστικοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας δεν αποτελεί υγείες σημάδι για το μέλλον. 

10. Αν επιβεβαιωθεί η πρωτιά με το μεσοσταθμικό δείγμα του 3% που έδωσαν τα EXIT POLLS ο ΣΥΡΙΖΑ από απόψε το βράδυ θα προβάλει ως κόμμα εξουσίας. Από τη ρητορική του και το σχέδιο διακυβέρνησης θα κριθεί αν και όποτε διεξαχθούν εθνικές εκλογές.  

Είμαστε πάντα σε αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων για να δούμε πόσο κοντά έπεσαν αυτοί τη φορά οι εκλογολόγοι και πολιτικοί αναλυτές με βάση τα  EXIT POLLS 

Γ.


σχετικα αρθρα