Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) αναδεικνύεται νικητής των εκλογών στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που θα διαμορφώσουν τη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.   

Το ΕΛΚ κερδίζει 212 έδρες έναντι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συγκεντρώνει 185 έδρες, όπως προκύπτει από τα επίσημα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επί συνόλου 751 εδρών μετά το ΕΛΚ και το ΕΣΚ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 71 έδρες, οι Πράσινοι με 55 έδρες και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά με 45 έδρες. Οι Συντηρητικοί-Μεταρρυθμιστές συγκεντρώνουν 40 έδρες, οι μη εγγεγραμμένοι 40 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 36 έδρες, ενώ διάφοροι άλλοι πολιτικοί συνδυασμοί που εμφανίζονται για πρώτη φορά και δεν μπορούν να καταχωρηθούν σε κάποια ομάδα λαμβάνουν 67 έδρες.

 

 

 

Νωρίτερα, ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε απόψε τη νίκη της πολιτικής ομάδας του στις ευρωεκλογές.

Παρά την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και των ακροδεξιών ομάδων, το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 523 έδρες.

Ωστόσο αναγκαία προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών, προκειμένου να υπάρξει η απόλυτη πλειοψηφία των 376 ψήφων.

Ο Πρόεδρος του ΕΚ και υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρτιν Σουλτς δήλωσε λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ότι είναι πρόωρο να πούμε αν θα χρειαστεί ο ίδιος να στηρίξει τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ή το αντίστροφο. Το ζητούμενο όπως είπε είναι η αναζήτηση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφστατ, επισήμανε από την πλευρά του ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει 70 με 80 έδρες. Υποστήριξε ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν με μια Τρίτη πολιτική ομάδα, ενδεχομένως με τους Φιλελευθέρους προκειμένου να υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στη νέα Ευρωβουλή. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντική είναι η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών-ακροδεξιών ομάδων, καθώς σε τρία κράτη-μέλη έρχονται στην πρώτη θέση.
Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο με 25%, στη Μ. Βρετανία, το UKIP με 24% και στη Δανία, το DPP με 23%, ενώ στην Ιταλία, σύμφωνα με τα πρώτα exit poll, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έρχεται δεύτερο.