Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για την πολιτική εκπροσώπηση και το χρώμα του χάρτη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών όπως παρουσιάζονται την Κυριακή το βράδυ. Για παράδειγμα στην Ήπειρο και τη Θεσσαλία όπου εξελέγησαν Περιφερειάρχες με την κομματική υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, στις ευρωεκλογές ο χάρτης έχει τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ. Με την αποχή σε ορισμένες περιφέρειες να αλλοιώνει όπως φαίνεται άρδην το αποτέλεσμα δεν είναι ασφαλές να εξάγει κάποιος οπωσδήποτε συμπέρασμα για την πολιτική απόφαση των ψηφοφόρων.    

Στη χώρα μας όλα τα κόμματα θα πρέπει να κάνουν ποιοτικές έρευνες για να βρουν τρόπους με τους οποίους θα προσελκύσουν και πάλι αυτούς τους πολίτες που δεν τους ακολουθούν και δεν θέλουν να τους ακούσουν καν. Δεν είναι οι πολίτες που αναζήτησαν στέγη σε ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς ή νέα κόμματα. Είναι εκείνοι που δεν θέλουν να ασχοληθούν με κανέναν πολιτικό και δεν μπαίνουν στη διαδικασία να συζητήσουν για πολιτική. Όσο κι αν αυτό ερμηνεύεται ως μια ομολογία ήττας για τον άνθρωπο ως πολιτικό ον, τα κόμματα δεν επιτρέπεται να αφήσουν έρμαια αυτούς τους πολίτες, διότι κινδυνεύουν να διολισθήσουν σε λάθος κατευθύνσεις ή με την αποχή τους, να προκαλέσουν δυσμενή αποτελέσματα. Δυσμενή όχι για κάποιο κόμμα, αλλά για την ίδια την πολιτική εκπροσώπηση, αφού ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, σχεδόν οι μισοί πολίτες δηλαδή αν δούμε τα ποσοστά των ευρωεκλογών, δεν συμμετέχουν εκ των προτέρων σε μια δημοκρατική διαδικασία. 

Η πολιτική κούραση των πολιτών, όπως φαίνεται από την αποχή, έχει συγκεκριμένα αίτια και υπευθύνους. Δεν είναι δυνατόν στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, η ..."εκκλησία του δήμου", η οποία στις ημέρες μας είναι η πολιτική σκηνή όπως διαμορφώνεται από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης που προωθούν το δημόσιο λόγο και τη συμμετοχή, να αδειάζει από κόσμο. Ποιοι θα αποφασίζουν; Γιατί βάλθηκαν οι πολίτες να επιβεβαιώσουν τον ποιητή που είπε "φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα"; Η αποχή θολώνει αμέσως το μήνυμα των πολιτών που πρέπει να εκφράζεται από την πλειοψηφία.  

Είναι μήνυμα ανατροπής το αποτέλεσμα των εκλογών; Εκφράζει τους περισσότερους Έλληνες; Ή είναι η συσπείρωση του ενός κόμματος και η αποσυσπείρωση του άλλου που φέρνει αυτή την εκλογική διαφορά;  

Αντί για πολιτικούς αναλυτές και εκλογολόγους τα κόμματα θα πρέπει να προσλάβουν ψυχολόγους για να κατανοήσουν ποιοι λόγοι οδήγησαν τους πολίτες στο να επιλέξουν να φύγουν από την "εκκλησία του δήμου". Αφού ερμηνεύσουν τα ψυχολογικά αίτια, κάτι που δεν είναι δύσκολο αν μιλήσει κανείς με οικογενειάρχες για τις καθημερινές δυσκολίες που ζουν, θα πρέπει να δουν πάλι με τη βοήθεια ειδικών ψυχολόγων με ποιους τρόπους θα γίνει η επαναπροσέγγιση των αναχωρητών.  

Γ.