Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Γράφει ο Τάκης Χατζής  

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το χθεσινό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί- όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, μια ιστορική νίκη της Αριστεράς που νίκησε για πρώτη φορά στη χώρα μας.  

Είναι επίσης ηλίου φαεινότερο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ένα βήμα για να φτάσει στην επίτευξη του στόχου του: την ανατροπή και την κατάληψη της εξουσίας. Ωστόσο, ας μην γελιόμαστε, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ένα βήμα- δεν πέτυχε τον στόχο του.  

Ο λαός, είτε γιατί τον επέλεξε με βάση το πρόγραμμά του, είτε γιατί ήθελε να τιμωρήσει τη ΝΔ, κράτησε ζωντανό το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα για την άνοδο στην εξουσία. Δεν του έδωσε όμως (το απαιτούμενο συνδυαστικό) ποσοστό που θα αποσταθεροποιούσε την κυβέρνηση και θα οδηγούσε τη χώρα άμεσα σε εκλογές. 

Η διαφορά των περίπου τεσσάρων μονάδων στις ευρωεκλογές, αποτελεί φυσικά καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπολείπεται κατά άλλων τεσσάρων μονάδων του αθροίσματος του ποσοστού της ΝΔ και της Ελιάς- ΠΑΣΟΚ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με δηλώσεις ανωτέρων στελεχών επιθυμούσε να προηγείται (αυτού του αθροίσματος) ώστε να θέσει καθαρά θέμα προσφυγής την κάλπη «εδώ και τώρα». Προφανώς γι αυτό και ο Α. Τσίπρας ζήτησε προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία «το συντομότερο δυνατό». 

Ταυτοχρόνως, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική και μαζί με αυτή και την περιφέρεια των Ιονίων νήσων. Δύο σε σύνολο δεκατριών, ενώ στόχο αποτελούσε η νίκη σε οκτώ. Αντιθέτως η ΝΔ, εκτός από την Ήπειρο (που κέρδισε από την πρώτη Κυριακή) είδε να τους εκλεκτούς της να νικούν στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στο Βόρειο Αιγαίο, στο Νότιο Αιγαίο και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Το σύνολο επτά, που γίνονται οκτώ για την κεντροδεξιά αν συνυπολογίσει κανείς τον Α. Τζιτζικώστας. 

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στην Αθήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά δεν βρέθηκε καν στον δεύτερο γύρο. Μία ψύχραιμη αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο λαός, ενώ κράτησε το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ ζωντανό, την ίδια στιγμή του έδωσε και εντολή να περιμένει. Και ταυτοχρόνως, αναγνώρισε στον Αντώνη Σαμαρά ότι προσπάθησε και μόχθησε, αλλά και ότι έκανε και λάθη τα οποία του ζητάει να διορθώσει. 

Με δύο λόγια, η ανατροπή… αναβλήθηκε.