Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Την επιστροφή του στο πολιτικό παιχνίδι προανήγγειλε με δηλώσεις του χτες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και τα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα του μάλλον τον επιβεβαιώνουν. Ο ΛΑΟΣ κατάφερε να λάβει ποσοστό πάνω από 2,5% αποτελώντας την «έκπληξη» των ευρωεκλογών σύμφωνα με τους δημοσκόπους. 

Πιο συγκεκριμένα, ο ΛΑΟΣ σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2012 (1,58%) και άφησε πίσω του την ΔΗΜΑΡ, ενώ πλησίασε τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον στην άνοδο του ΛΑΟΣ παρά την... αφανή προεκλογική του εκστρατεία είναι η «απορρόφηση» ψηφοφόρων από την Χρυσή Αυγή. Φαίνεται ότι ο Λαικός Ορθόδοξος Συναγερμός είχε απήχηση σε ψηφοφόρους που πιθανόν να ψήφισαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές Χ.Α. και αναζητούσαν συντηρητικές και εθνικιστικές θέσεις στην Ευρωβουλή. 

Συνεπώς ο ΛΑ.ΟΣ αποκτά μια νέα δυναμική στα πολιτικά δρώμενα θέτοντας αφενός ανάχωμα στην εισροή ψηφοφόρων προς την Χρυσή Αυγή και αφετέρου δημιουργώντας προυποθέσεις για την διαδραμάτιση ενός ενεργού ρόλου στις εθνικές εκλογές διεκδικώντας μερίδα του λεοντος από τη «δεξαμενή» της Χρυσής Αυγής. 

Σε κάθε περίπτωση, να σημειωθεί ότι ο ΛΑΟΣ «παραδοσιακά» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις ευρωεκλογές σε σχέση με τα ποσοστά του στην Βουλή. Χαρατηριστικά, το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έλαβε 4,12% στις ευρωεκλογές του 2004 και 7,15% στις ευρωεκλογές του 2009.

Α.Γ.