Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης  

Αποτέλεσμα που δρομολογεί εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές εκτιμούν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά τις εισηγήσεις που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι στη 1 θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να του επαναλάβει ότι «η δικομματική κυβέρνηση έχει χάσει κάθε ηθική και πολιτική νομιμοποίηση» ζητώντας του εμμέσα να πάρει πρωτοβουλίες.  

Στην δήλωση που έκανε άλλωστε χθες το βράδυ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το στίγμα των κινήσεων του λέγοντας «Το αποτέλεσμα διέλυσε κάθε πρόσχημα νομιμότητας της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Και ας κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο κ. Σαμαράς. Η Νέα Δημοκρατία χάνει 7 μονάδες από το ποσοστό της, τον Ιούνη του 2012 και το ΠΑΣΟΚ, παρότι άλλαξε όνομα και δεν το συγκρίνουν, χάνει 5 μονάδες. Αν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε 130 έδρες και η Νέα Δημοκρατία 69. Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση  θα διαπραγματευθεί το εθνικό θέμα του χρέους, με αυτά τα ποσοστά, ο κ. Σαμαράς; 

Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση  θα έρθει να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα; Με τι ηθική και πολιτική νομιμοποίηση  θα έρθει να  επιβάλει το νέο μνημόνιο, που έχει συμφωνήσει, και κράτησε κρυφό το συρτάρι του, μέχρι να τελειώσουν οι ευρωεκλογές; Ο σεβασμός στη  δημοκρατία επιβάλει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα.» 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εξέφραζαν την απόλυτη  ικανοποίηση τους από τα αποτελέσματα επισημαίνοντας  ότι έδωσαν έναν πολύ σκληρό αγώνα ενάντια στο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο και τα κατάφεραν. Σε συνδυασμό μάλιστα με την νίκη της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια της Αττικής , -που είναι η μεγαλύτερη της επικράτειας- οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι το κόμμα τους κατάφερε για πρώτη φορά να καταγράψει μια σημαντική νίκη στον πολιτικό χάρτη της χώρας , αφού για πρώτη φορά η αριστερά έβαψε τον μισό χάρτη της Ελλάδας στο... ροζ. 

Οι ίδιοι άνθρωποι πρόσθεταν  ακόμα  ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρξε  προσπάθεια της κυβέρνησης και μιας μερίδας των ΜΜΕ να υποβαθμίσουν την νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης  λέγοντας ότι με αυτό το αποτέλεσμα δεν δρομολογούνται εξελίξεις και επιμένοντας ότι η κυβέρνηση δεν κλονίζεται από την απώλεια των ποσοστών της που συνολικά απώλεσε 11 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ο Αλέξης ΤΣίπρας από τα προπύλαια οπού γιόρτασε την νίκη της  Ρένας Δουρου επιτέθηκε μάλιστα με σφοδρότητα εναντίον της δικομματικής κυβέρνησης και «κάποιον καναλιών που δεν έβλεπαν την  νίκη  »του κόμματος του και προανήγγειλε νέο ανένδοτο εναντίον της Κυβέρνησης. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή στην Κουμουνδούρου ηλπιζαν ότι θα κατάφερνε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης να πάρει τον δήμο της Αθήνας και έτσι η χαρά τους θα ήταν διπλή. Το γεγονός ότι δεν τα κατάφερε υποβαθμίστηκε τελικά  από την επικράτηση υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε   αρκετούς δήμους της επικράτειας.