Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Καταλύτη για την ανάπτυξη χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ ο Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλοντας ότι μεγάλο ποσοστό από τις δράσεις που προβλέπονται θα είναι για να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα διατεθούν 26 δισ. ευρώ στο διάστημα 2014- 2020 για την αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης. 

Όπως ανέφερε ο υπουργός το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το τρίτο που εγκρίθηκε μεταξύ των 28 χωρών της Ε.Ε. και αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της δουλειάς που έχει κάνει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι οι δράσεις αυτές στοχεύουν αφενός στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και αφετέρου στην αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης καθώς υπάρχει συμφωνία με την Ε.Ε. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι κοινωνικές δράσεις από το 25% αυξάνονται στο 31% για την κατάρτιση και την απασχόληση των νέων, τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, την καταπολέμηση της φτώχειας και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. 

Όλα αυτά θα τρέξουν μέσα στο 2014 ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι θα συσταθεί μια ειδική ομάδα ανάμεσα στα αρμόδια υπουργεία για να τρέξει αυτές τις δράσεις γρηγορότερα.