Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Πολιτικές πρωτοβουλίες είναι αναγκασμένος να αναλάβει, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Το χθεσινό αποτέλεσμα για τις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές μπορεί μεν να μην δίδει την εικόνα «κυριαρχίας» που θα ήθελε ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο βάζει στην κυβέρνηση ένα δύσκολο ερώτημα για το οποίο καλείται να δώσει απάντηση. 

Ο κ. Σαμαράς μοιάζει έτοιμος να κινηθεί σε τρία επίπεδα: 

  • ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας που στηρίζει την κυβέρνηση 
  • ανασχηματισμό της κυβέρνησης, με παράλληλη επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και 
  • διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους 

Κοινοβουλευτική δύναμη 

Ως προς την κοινοβουλευτική δύναμη της συμπολίτευσης, ήδη έχει προεξοφληθεί η επιστροφή των κ.κ. Ανδ. Λοβέρδου και Χρ. Αηδόνη στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ/Ελιάς, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των βουλευτών που, επισήμως, στηρίζουν τη δικομματική. Παράλληλα, η διαγραφόμενη επιτυχία του κ. Νικ. Σταυρογιάννη στο Δήμο Λαμιέων μοιάζει να προσφέρει άλλη μία έδρα στην κυβέρνηση. Ο κ. Σταυρογιάννης είχε διαγραφεί από τη Ν.Δ. και στη συνέχεια είχε προσχωρήσει στη Νέα ΜΕΡΑ του Χρ. Ζώη. Χωρίς να συνυπολογίζεται οποιαδήποτε άλλη προσχώρηση (σ.σ. ακόμη και για στελέχη της ΔΗΜΑΡ γίνονταν χθες λόγος) η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται στους 155 βουλευτές. 

Ανασχηματισμός 

Η ώρα των αλλαγών στην κυβέρνηση έφτασε. Ο ανασχηματισμός, για τον οποίο υπήρξε εσωτερικό debate στο Μαξίμου σχετικά με το χρόνο υλοποίησής του, μοιάζει να είναι ζήτημα ημερών. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος φέρεται να είχαν συμφωνήσει να αναμείνουν το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και πλέον αναμένεται να προχωρήσουν σε αλλαγές.

Κομβικό ερώτημα σε αυτή τη συζήτηση είναι το πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών. Παρά τις εισηγήσεις ότι ο κ. Γ. Στουρνάρας θα έπρεπε να παραμείνει προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για το χρέος, οι περισσότερες πιθανότητες τον θέλουν να αποχωρεί καθώς μέσα στις επομενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να συμφωνηθεί ο διάδοχος του Γ. Προβόπουλου στην Τράπεζα Ελλάδος. 

Χρέος 

Με την κυβέρνηση υπό νέα μορφή, Σαμαράς και Βενιζέλος θα πρέπει να καταλήξουν στον τρόπο προώθησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο και οδηγεί αυτομάτως στη συζήτηση για τη ρύθμιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (μείωση επιτοκίων, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής), το οποίο και αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. 

Χθες, όμως, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει πώς η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική και ηθική νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί για το χρέος. Θα μπορέσει ο κ. Σαμαράς να φέρει εις πέρας τη διαπραγμάτευση και, στη συνέχεια, να τη θέσει υπόψιν του ελληνικού λαού στην εκλογική αναμέτρηση που, πιθανότατα, θα προκύψει εξ αφορμής της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Η', αντιθέτως, το κλίμα θα είναι τέτοιο που το ζήτημα του χρέους και ο τρόπος διαπραγμάτευσης της βιωσιμότητάς του θα αποτελέσει το επόμενο διακύβευμα της κάλπης; Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν το δεύτερο...