Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Αυξημένα σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας είναι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τις ευρωεκλογές, προκαλώντας ανησυχία στις δημοκρατικές δυνάμεις για την άνοδο του ναζισμού στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. 

Σχεδόν το 10% των ψηφοφόρων της χώρας ψήφισε την ακροδεξιά οργάνωση εις πείσμαν των αποφάσεων της δικαιοσύνης και των αποκαλύψεων για τη δράση της ΧΑ.

Και ενώ βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίσκονται προφυλακισμένοι στον Κορυδαλλό, μέλη της κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δεκάδες αποκαλύψεις για την υπόγεια και αποκρουστική δράση της Χρυσής Αυγής έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τα ποσοστά του κόμματος στις ευρωεκλογές παρουσίασαν παντού άνοδο από 0,94% έως και 4,66% σε σχέση με τα ποσοστά που είχε λάβει στις εθνικές εκλογές. 

Πιο συγκεκριμένα, η Χρυσή Αυγή στην εκλογική περιφέρεια της Λακωνίας συγκέντρωσε τα υψηλότερα ποσοστά της, 15,48%, ενώ στις εκλογές του 2012 η ίδια περιοχή ψήφισε ΧΑ σε ποσοστό 12,10%. Στην Καστοριά επίσης η Χρυσή Αυγή έλαβε 12,57%, ενώ το 2012 είχε λάβει 7,56% διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά της. Το ίδιο συνέβη και στην εκλογική περιφέρεια του Κιλκίς (12,71%), Πέλλα (12,88%), Ημαθία (12,42%). 

Αλλά και στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη οι ψηφοφόροι επέλεξαν σε μεγάλο ποσοστό την ακροδεξιά οργάνωση. Πιο συγκεκριμένα, στην εκλογική περιφέρεια της Β' Θεσσαλονίκης η ΧΑ πήρε 12,41% και στην Α' Θεσσαλονίκης έλαβε πάνω από 10%.  Στις, δε, γειτονιές της Α' και Β' Πειραιώς έδωσαν ποσοστά 10,60% και 11,31%, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα. Είναι η εκλογική περιφέρεια που ανήκουν οι περιοχές της Νίκαιας, του Περάματος και του Κερατσινίου, όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και ξυλοκοπήθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ από χρυσαυγίτες. 

Παράλληλα, ανοδική τάση της ακροδεξιάς οργάνωσης παρατηρείται και στην Αττική, όπου η ΧΑ έλαβε 12,12% ενώ το 2012 9,96%. Στην Α' Αθηνών το ποσοστό ξεπέρασε το 10%. Στα εκλογικά τμήματα της «ΓΑΔΑ», όπου στις ευρωεκλογές ψήφισαν με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και οι αστυνομικοί υπήρξε μεν πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας αλλά η Χρυσή Αυγή έλαβε ξανά όπως το 2012 υψηλά ποσοστά πάνω από 11%.