Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά τη «μάχη» των ευρωεκλογών, με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Τσίπρας με τον αέρα της πρωτιάς στις ευρωεκλογές κάλεσε τον πρωθυπουργό να «συγκυβερνήσουν» ενώ απαίτησε να μην προωθήσει καμία αλλαγή από αυτές που προετοίμαζε όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις.

Έβαλε μάλιστα βέτο για τον διορισμό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του έλληνα επιτρόπου στην Ε.Ε. υποστηρίζοντας πως δεν νομιμοποιούνται να το κάνουν, αφού είναι μειοψηφία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος, σε σχόλιό του έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή. «Ο κ. Τσίπρας, δεν κατάφερε να προκαλέσει εκλογές, δεν έπεισε το εκλογικό σώμα για την "ανατροπή" που σχεδίαζε, και προχωρά σε πρωτοφανή θεσμική εκτροπή» ανέφερε προσθέτοντας ότι «είναι εκτροπή να ερμηνεύει την ψήφο του λαού, για ερώτημα άλλο απ’ αυτό που τέθηκε στο εκλογικό σώμα. Αν ήταν έτσι τότε δεν θα υπήρχαν σε καμία χώρα κυβερνητικές τετραετίες…». 

Λίγο αργότερα, σε δηλώσεις του στο Πολιτικό Συμβούλιο και τη Γραμματεία της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας με το σημερινό του διάβημα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον έφερε σε μια εξαιρετικά δύσκολή θέση καθιστώντας τον ακροατή της αντισυνταγματικής του πρότασης». Παράλληλα, σημείωσε ότι «με αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας παραποιεί το κοινοβουλευτικό πολίτευμα της χώρας και το Σύνταγμα της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει με πολύ σαφή τρόπο στο άρθρο 41 πότε και πώς διαλύεται η Βουλή».

Μια πρόγευση για την κατεύθυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο χρονικό διάστημα..