Τρεις μέρες πριν ολοκληρώσουν την προκλητική τους άσκηση «BEYAZ FIRTINA 2014» που πραγματοποιούν σε ολόκληρο το Αιγαίο μία τουρκική φρεγάτα και τέσσερις τορπιλάκατοι αλώνιζαν από νωρίς σήμερα τα ξημερώματα τις Κυκλάδες.
 
Την ίδια ώρα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου-ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα πραγματοποίησαν 42 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.
 
Οι κάτοικοι στη Νάξο και στην Πάρο ξυπνώντας το πρωί αντίκρισαν τα πολεμικά πλοία με την κόκκινη ημισέληνο να κόβουν βόλτες έξω από τα νησιά τους.
 
Συγκεκριμένα τα πλοία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού: «KEMAL REIS», «MELΤEM», «ΙΜΒΑΤ», «RUZGAR», και «FIRTINA», τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση “BEYAZ FIRTINA 2014” κινήθηκαν εκτός των δεσμευμένων περιοχών της άσκησης, και εισήλθαν εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων βόρεια της Νάξου , στη συνέχεια «έκοβαν βόλτες» γύρω από την Πάρο και πριν δύο ώρες κινήθηκαν βόρεια της Σαντορίνης και μπήκαν πάλι στα διεθνή ύδατα.
 
Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας παρακολούθησαν τα τουρκικά πλοία, καθ όλη τη διάρκεια της πλεύσης τους.
 
Η κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας έφερε και την έντονη απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Άμυνας. Το ΓΕΕΘΑ δεν αρκέστηκε στο να βρίσκονται πίσω από τα τουρκικά πλοία ελληνικά σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά έστειλε και ελληνικά μαχητικά να τα «κλειδώσουν» ως στόχους. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος ενημερώνονταν συνεχώς για την εξέλιξη της σημερινής πρόκλησης από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωστράκο.
 
Γ. Κοκ.