Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Αλλαγές προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς στη δήλωση του από το Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση. Και λίγο αργότερα στην Λεωφόρο Συγγρού είπε τρεις φορές την φράση «συνεχίζουμε»…

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει και που καλείται να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς συνεχίζει η κυβέρνηση και τι ακριβώς σήμαινε η λέξη «αλλαγές».

Στο πρώτο ερώτημα ήδη αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν αρχίσει να εξηγούν την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα.

Ο πρώτος άξονας αυτής της στρατηγικής έχει να κάνει με την ταχύτατη και απαρέγκλιτη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι πολίτες επέλεξαν το δίπολο της σταθερότητας ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, γιατί έχουν αντιληφθεί ότι αρκετές παλαιοκομματικές αντιλήψεις, που οδήγησαν την χώρα στην κρίση, αρχίζουν να αλλάζουν ή και να καταργούνται οριστικά. Το νοικοκύρεμα αρέσει στον ελληνικό λαό, σχολίαζε στο newpost κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πολίτης επιθυμεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις να ωφελήσουν εκείνον και την οικογένειά του άμεσα και όχι να αποτελούν μακροπρόθεσμες εξαγγελίες στα χείλη των υπουργών.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την μείωση της ανεργίας κάτι που αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά αφού ο ίδιος σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του το έχει θέσει ως κορυφαίο ζήτημα στην κυβερνητική ατζέντα. Και εδώ ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένος.Όλοι οι υπουργοί θα τρέξουν στον μαραθώνιο της προσέλκυσης επενδύσεων και ξένων κεφαλαίων που θα επενδυθούν στην χώρα μας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας κυρίως στην περιφέρεια.

Το μήνυμα της δυσαρέσκειας που εξέπεμψαν οι πολίτες προς την κυβέρνηση δείχνει ως μονόδρομο την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τους έλληνες φορολογούμενους. Στο Μέγαρο Μαξίμου από κοινού με το υπουργείο Oικονομικών αναζητούν τρόπους για να μειωθούν οι έκτακτες εισφορές, οι φόροι στα ακίνητα και τα χαράτσια που ακόμη και σήμερα πληρώνονται αναδρομικά. Και εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πίστωση χρόνου ούτε από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εδώ και αρκετούς μήνες ζητούν ελάφρυνση της φορολογίας και συμψηφισμό των χρεών τους προς το δημόσιο με τις οφειλές του κράτους προς αυτές.

Kαι στο βάθος... ανασχηματισμός

Η φράση του πρωθυπουργού για αλλαγές είναι οι λέξη που όλοι σήμερα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν. Και μπορεί οι περισσότεροι να εκτίμησαν ότι οι αλλαγές που είπε ο κ. Σαμαράς έχει να κάνει με την ταχύτητα που θα κινηθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας και κυρίως της καθημερινότητας των πολιτών, όμως οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι αυτή η φράση δείχνει ξεκάθαρα ανασχηματισμό.

Και αυτή είναι μία εισήγηση που έχει στο συρτάρι του ο κ. Σαμαράς τους τελευταίους δύο μήνες. Το χαρτί του ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός δεν το έπαιξε πριν τις ευρωεκλογές ώστε η κυβέρνηση να πάει με καινούρια πρόσωπα στην ευρωκάλπη. Τώρα λοιπόν, με το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός, αυτό το χαρτί θα πέσει στο τραπέζι και μάλιστα πολύ δυνατά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το σενάριο ενός δομικού ανασχηματισμού και όχι απλώς ενός «φρεσκαρίσματος» του κυβερνητικού σχήματος.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τα ποσοστά που κατέγραψε η «Ελιά» θα ασκήσει πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου για την συμμετοχή περισσότερων στελεχών του στην κυβέρνηση.