Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος
 
Μπορεί στην «Ελιά» να είναι απολύτως ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να εξήγγειλε συνέδριο για τον Οκτώβριο όπως είπε, τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου όμως ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με το συνέδριο. Αν δηλαδή θα είναι συνέδριο της «Ελιάς» ή συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Όλοι ζήτησαν συνέδριο ΠΑΣΟΚ. Ο Θάνος Μωραΐτης μίλησε για μια τελευταία ευκαιρία που έδωσαν οι πολίτες στο ΠΑΣΟΚ και πως πρέπει άμεσα να γίνει αλλαγή πολιτικής. «Το συνέδριο να είναι συνέδριο επανίδρυσης της παράταξης και όχι συνέδριο της Ελιάς όπως λένε από δω και από και διάφοροι γυρολόγοι» είπε.

Για το φιλί της ζωής έκανε λόγο ο Φίλιππος Σαχινίδης: «Η κοινωνία μας έδωσε το φίλi της ζωής και πρέπει να φροντίσουμε να μην αποδείξουμε ότι ήταν το φίλi του αποχαιρετισμού».

Με αναφορές στη σταθερότητα της κυβέρνησης και στην κεντροαριστερά η τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχoΐδη, ο οποίος είπε ότι «δεν μπορεί να συγκροτηθεί η κεντροαριστερά πάνω στις στάχτες του ΠΑΣΟΚ».

Επιθετική ήταν η κυρία Γεννηματά η οποία ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συμβιβάζεται με το γεγονός πως είναι τέταρτο κόμμα και πως «το 8% είναι το DNA του ΠΑΣΟΚ και όχι της Ελιάς».

Από την πλευρά ο Κώστας Σκανδαλίδης έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου προς το αναλογικότερο και μάλιστα ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να το θέσει άμεσα στον Αντώνη Σαμαρά. 

Με έμφαση στην ανάγκη αλλαγής πολιτικής «εδώ και τώρα» ήταν τα όσα είπε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος καθημερινά σχεδόν βάζει το θέμα με τα εμβάσματα στο εξωτερικό.