Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, η ΝΔ, ανακούφιση πρέπει να νοιώθει από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η «ανατροπή» του ΣΥΡΙΖΑ αναβλήθηκε και η κυβέρνηση παρέμεινε σταθερή. Ωστόσο, το μήνυμα που δόθηκε προς την κυβέρνηση ήταν ηχηρό, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά το βράδυ της Κυριακής.  

Με μόνο τρεις λέξεις, ο λαός σκιαγράφησε παραστατικά αυτό που βιώνει και είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «δεν αντέχω άλλο», ζητώντας να υπάρξουν αλλαγές. Άμεσα, χωρίς χρονοτριβές. Αλλαγές που θα βελτιώσουν το βιοτικό του επίπεδο, την καθημερινότητά του.  

Από χθες, επομένη των εκλογών, άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, ο Α. Σαμαράς μελετάει βελτιωτικές αλλαγές και ανασχηματισμό.  

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, σημειώνουν ότι το βασικό ζήτημα είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν και όχι ο ανασχηματισμός, που έχει μόνο επικοινωνιακή και συμβολική αξία. Οι πολιτικές- σημειώνουν, είναι αυτές που πρέπει να αλλάξουν, για να μπορέσει να ορθοποδήσει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος που γονάτισε από τα χαράτσια, από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, από την υπερφορολόγηση στα κινητά (μέσω των τρελών τεκμηρίων) και στα ακίνητα.  

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ συνεργατών του Α. Σαμαρά κυκλοφορεί- με μεγάλη δόση πικρίας, σαν αστείο ότι «ούτε πως θα σας πάρει τα σπίτια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να πούμε, αφού κινδυνεύουμε να πάρουμε την απάντηση… μας τα πήρε ο Θεοχάρης»! 
Το σημαντικό ερώτημα για στελέχη της ΝΔ εντός των «τειχών» του Μαξίμου, δεν είναι αν το μήνυμα ελήφθη από τον Α. Σαμαρά. Γι αυτό είναι βέβαιοι και μάλιστα, παραπέμπουν στην δήλωση του Πρωθυπουργού την Κυριακή το βράδυ: «Άκουσα τους πολίτες προσεκτικά. Γνωρίζω τα προβλήματά τους. Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει. Και θα προχωρήσουμε γρήγορα. Όσο γίνεται πιο γρήγορα».

Το σημαντικό ερώτημα είναι τι κινήσεις έχει περιθώρια να κάνει ο Α. Σαμαράς στα θέματα της οικονομίας, λόγω των δεσμεύσεων που υπάρχουν προς τους δανειστές. Και δεύτερο, πόσο γρήγορα μπορεί να κάνει τις όποιες κινήσεις έχει περιθώρια να κάνει. Ο χρόνος ζωής της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον Κάρολο Παπούλια, είναι δεδομένος: Μέχρι την προσεχή εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Δέκα μήνες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Α. Σαμαράς καλείται να απαντήσει αν πήρε το μήνυμα «Αντώνη, διόρθωσε τα λάθη και προχώρησε».