Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι είναι στην Άγκυρα με την πρωτιά του «τουρκικού», όπως αποκαλούν το μειονοτικό κόμμα, DEB, που σάρωσε στη Ροδόπη και στην Ξάνθη. 

Ο στόχος ήταν η πρωτιά και αυτή επετεύχθη με το παραπάνω. Τα σημάδια μάλιστα ήταν τέτοια από νωρίς, που δεν χρειάστηκε να γίνει μεγάλη κινητοποίηση με τα πούλμαν από την Τουρκία.  Οι επιτελείς του DEB προέβλεψαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής τη σαρωτική νίκη που ερχόταν και έτσι δεν επιστρατεύθηκαν όλες οι δυνατές ενισχύσεις .  Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τουρκία έφτασαν τελικά στη Θράκη μόνο 2.000-3.000 άτομα για να ψηφίσουν, ενώ υπήρχε πρόβλεψη, αν χρειαστεί να φέρουν πολύ μεγαλύτερες ενισχύσεις. 

«Αυτό που ήθελαν, το κατάφεραν» αναφέρει στο newpost Έλληνας διπλωμάτης που ασχολείται με τα ελληνοτουρκικά. «Έδειξαν τη δύναμή τους». Στην ερώτηση «εάν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί ένα σκηνικό Κριμαίας στη Θράκη», απαντά ότι αυτό είναι μάλλον υπερβολικό για την ώρα,  θεωρεί ωστόσο βέβαιο ότι θα επανέλθει ως σενάριο η «αυτονόμηση της τουρκικής Δυτικής Θράκης» . «Ήδη κάποιοι Τούρκοι μιλούν για τους δύο νομούς της Θράκης που βάφτηκαν πρασινόμαυροι –εννοώντας το χρώμα της «αυτονομημένης τουρκικής» Δ.Θράκης». 

«Αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε» αναφέρει στο newpost έτερος έμπειρος διπλωμάτης, είναι η ένταση των πιέσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των παραβιάσεων, για να πετύχουν π.χ αυτά που θέλουν στο κυπριακό». 

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία του DEB απέδειξε ότι ο τουρκικός εθνικισμός είναι πιο ισχυρός από την πολιτική ιδεολογία στη Θράκη, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προτίμησαν να στηρίξουν το φιλοτουρκικό κόμμα,  παρά το κόμμα τους. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του βουλευτή Ξάνθης Χουσείν Ζειμπέκ που όλοι γνωρίζουν ότι δεν έκανε κανέναν αγώνα για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος στο οποίο ανήκει. Οι ελάχιστοι ψήφοι που πήρε ο βοηθός του που βρέθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν δικής του πρότασης (για να αντικαταστήσει τη μειονοτική Ρομά Σαμπιχά που κατηγόρησε ως ελληνίδα εθνικίστρια)  αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 

Στους Ρομά πάντως, τελικά επικράτησε η παλιά συνήθεια της εξαγοράς ψήφων. Μία μέρα μάλιστα πριν από τις εκλογές συνελήφθη ένα άτομο από τη μειονότητα που είχε μαζί του ταυτότητες Ρομά, χρήματα και ψηφοδέλτια. Η διαδικασία έχει ως εξής- σύμφωνα με το ρεπορτάζ:  Μαζεύει κάποιος τις ταυτότητες, τις πηγαίνει στο κόμμα, παίρνει 20-25 ευρώ  το «κεφάλι» και τις επιστρέφει μαζί με ψηφοδέλτια και το αντίστοιχο ποσό για τον καθένα.